HØSTDEPRESJON


HØSTDEPRESJON (Nyhet på NRK 08.10.24)


Høstdepresjon er som alle andre depresjoner. 500.000 nordmenn får høstdepresjon (dvs ca. 10% av befolkningen) og det blir alvorlig i 150.000 tilfeller. Det usikkert om dette er i tillegg til de som allerede har diagnosen depresjon.

En psykolog uttaler seg om temaet høstdepresjon og uttrykker at det med oss som med årstidene at vi går inn i en høst når det blir mindre dagslys og «livet kanskje blir tyngre».


1)Bilde av ukjent kunstner fra  bokserie Hjemmenes Universitet nr.9 Helse, velferd og økonomi utgitt 1965. 

2)Hentet fra forside på en bok av Janet H. Lalange; "Slavinner" utgitt 1952

Depresjon gjør at du normalt ikke kan fungere i dine daglige rutiner eller jobb. Det er vanskelig å leve med depresjon.


Begrepet vinterdepresjon finnes også. Den type depresjon oppstår i mørketiden. Vi påvirkes av årstidene, men personer med vinterdepresjon reagerer sterkere og mer alvorlig på at «mørketiden» kommer.

Det er beregnet at ca. 15 %  (10 – 20%) av befolkningen vil kunne få depresjon i løpet av livet sitt.

Det er beregnet at ca. 5 % av befolkningen (dvs. ca. 250.000) har til enhver tid en diagnostiserbar depresjon. Kommer høstdepresjonen i tillegg????

Depresjon gjør at du normalt ikke kan fungere i dine daglige rutiner eller jobb. Det er vanskelig å leve med depresjon.

Bilde 1) er forsiden på en bok som tar for seg økende omfang av diagnostisering av spesielt psykiske lidelser. 

Bilde 2) er forsiden på en bok hvor bruk av filosofiske tilnærming på psykiske plager kan løse problemene. "Terapi for den friske"

Bilde 3) er hentet fra instagram (ukjent tegner) og tar opp hvordan helsevesenet er avhengig av å holde folk syke for at de skal tjene penger



Er høstdepresjon en ny diagnose?


Depresjon kan være en alvorlig behandlingstrengende tilstand.  Men når så mange får diagnosen har kanskje kriteriene for å få depresjonsdiagnosen blitt for allmenne?

Kanskje kan mange tilfeller gå over uten bruk av psykolog eller piller. Er "høstdepresjon" noe mange sliter med, kan det være noe en ikke trenger profesjonell hjelp eller piller for å komme seg ut av. 


Hvem har nytte av at det blir diagnostisert så mange psyke og hjelpeløse? Legemiddelindustrien og /eller psykologene?

Kan det virkelig være så mange syke? Det er ikke unaturlig at vi blir nedstemt når været blir grått og trist og det blir mindre dagslys.