SLANKING og NYTELSE.
DET ENKLE RÅD:
Jeg starter med ett enkelt råd å huske; Enkelt kostråd er moderasjon i hovedgrupper av næringsmiddel (ikke lavkarbo, proteinrik mm.) og moderasjon i mengde av en matvare eller ett tilskudd. En kan ikke spise seg friskere på noe ved å innta det i store mengder, f.eks kost rik på antioksidanter eller annet tilskudd (vitaminer og mineraler mm.). Heller tvert imot kan det skape helseproblemer
NYTELSE
Jeg blir ofte spurt om å ta en softis en gang iblant er farlig. Det er jo så godt.
Jeg mener at en gang iblant er det godt å nyte noe som ikke nødvendigvis regnes som sunt. Gleden ved å nyte noe er også godt for
helsen. De små gleder. Men la det være en liten glede en gang iblant. Da kan det være noe å se frem til.
Hvis en gang iblant er 3 ganger i uken blir det for ofte. Hvis det er slik at en dag er det softis du nyter og neste dag er det en marsipansjokolade eller marsipangris, også neste dag eller senere på dagen en skilpadde (sunnmørsk kake med eggekrem), er det ikke bra for helsen. Du lurer deg selv på den måten. Ofte kommer det i tillegg til måltidene eller noen gang til erstatning for et måltid en ikke rakk. Noen føler derfor at de i grunn ikke spiser så alt for mye, men glemmer disse uheldige tilleggene
Det var lettere før da godsaker bare var tilgjengelig i en bestemt sesong. Soft-is om sommeren og «Julemann» (kakemann) bare til jul. Da var det en ytre kontroll på når det kunne inntas. Nå er det alltid tilstede og frister til avhengighet. Det var også slik at pakken eller enhetene kunne være så mye mindre enn i dag. Det var slik at godteri og kanskje brus ble kjøpt inn til barnetimen på lørdag eller for voksne til fredagskrimmen på TV. Når en gikk på kino en gang iblant skulle en gjerne ha litt godteri (M og Toffin mm. husker vel alle). Men dette var ikke for ofte. Da kunne en glede seg til godteriet og virkelig nyte hver bit eller slurk.
Hjernens reaksjon på noe godt er frigjøring av dopamin, som gir en velfølelse. Det kan imidlertid friste deg til å la det bli en vane med det du liker. Enda verre, hvis det inntas ofte, må ofte større dose til (en sjokolade gir for kortvarig glede og en må ha en til) for å gi den samme gleden og følelse av nytelse. F. eks en nok en Pågen grifflar som det er mye reklame for nå på radio (personlig synes jeg ikke det er godt. Ikke sponset)
Det blir en vond sirkel hvor noen ganger motforestillingene eller dårlig samvittighet dukker opp; «dette burde jeg ikke gjøre». Det glemmes gjerne fort når tankene igjen på bakgrunn av ulike signaler (sugfølelse, litt sulten, reklame) mobiliserer lysten på nytelse. Kanskje sier du til deg selv at i dag har gjort noe som gjør at du fortjener det "lille" ekstra. Det kan være kroppen som «skriker etter at du skal ta inn noe som får orden på blodsukkeret igjen». Slik fortsetter kampen med nytelse og dårlig samvittighet. Hva som vinner tilslutt vet de fleste. Leste jeg ikke et sted at det ikke var så farlig, det er viktig for helsen å nyte noe? I Dagbladet eller noe slikt.
I lengden vil det være farlig for helsen og kan føre til livsstilssykdommer – tilstander som høyt blodtrykk, diabetes type 2, hjerteinfarkt mm. Men hvem tenker på det når kroppen bare trenger det her og nå.
Dopamin og til dels serotonin er stoffer som frigjøres i hjernen (virker i overføring mellom nerveceller) og stimulerer lystsentre i hjernen når en inntar sukker (også kunstig søtningsmidler), fett (som ofte er det som gir god smak på mat), alkohol, koffein, nikotin og narkotika.
Kunstige søtningsmidler i drikker («light-produkter») gir velfølelse ved inntak. Selv om det er få kalorier, viser det seg at de som drikker mye av dette, ofte er overvektige likevel og blir ikke slankere. Årsaken til dette er ikke helt klar. Mulig trigger det lysten på søtsaker. Mitt råd er da – bytt det ut med vann og hvis en skal ha koffein, kaffe. Vann gir ingen kalorier og fyller opp magen og kan redusere næringsinntak. Kaffe gir lite kalorier og kan stimulere til fettforbrenning.
En liten digresjon om avhengighet. Til og med ved shopping (mange har forventninger og gleder ved å «shoppe») er det fare for avhengighet. Mange gleder seg til å reise for komme til byer med store kjølpesenter (outlet) eller spesialbutikker og føle kicket ved å handle (lystsenteret i hjernen stimuleres av dopamin). Du kan også gå rundt å bare se og ønske. Etter hvert finner flere og flere ut at nettet kan brukes. Når frykten for å handle på nettet forsvinner etter vellykket kjøp, er det fritt frem. Nå kan en bruke tid på nettet dagen lang om en ønsker å se etter ting en gjerne kunne kjøpe. Finne nye ting du mener du har behov for. Du blir hektet og føler du må bare finne noe du kan kjøpe for å roe den uroen du føler til du har h
andlet. Du kan jo gå glipp av ett godt tilbud.
Sex som nytes har samme virkning med frigjøring av dopamin, og det gir ikke kalorier, heller tvert imot. Heldigvis skjer det også ved mosjon og det kan jo bli en god erstatning. Mosjon fører til at endorfiner, kroppens egne smertestillende kjemiske stoffer frigjøres. Dette forklarer velfølelsen etter trening.
INNHOLDSDEKLARASJON (ernæringslære i kortform)
Det kan være viktig å lese innholdsdeklarasjonen på den du kjøper.
Innholdsdeklarasjon skal gi informasjon om innhold i matvarer, men kan være villedende.
De 3 store hovedgrupper av næringsstoffer er karbohydrater, fett og protein
Fett inneholder 9 kcal (kilokalorier, men en sier ofte kalorier)
Karbohydrater 4 kcal (i det som kan fordøyes)
Protein 4 kcal
Alkohol 7 kcal (men det er alkoholen og ofte finnes mye sukker i tillegg i spesielt drinker og «rusbrus»)
FETT kan være mettet (ofte usunt, spesielt hvis transfett), enumettet og flerumettet. Du får ikke vite om matvaren inneholder transfett, men er fabrikkprodusert (prosessert, se ultraprosessert mat) kan en regne med at det er det svært usunne transfettet)
KARBOHYDRATER er oppgitt og ofte med anførselen hvorav sukkerarter. SUKKERARTER er kjemiske enkle sukkermolekyler som kalles og består av;
1) monosakkarider; glukose (druesukker – det er det som måles i blodet og er høyt ved diabetes), fruktose (fruktsukker som er sunt fra frukt, men som tilsatt søtningsstoff er svært uheldig og omdannes ved stort inntak til fett) og galaktose.
2) disakkarider; sukrose (det er vanlig strøsukker og er bygd opp av glukose og fruktose), laktose (melkesukker, som er bygd opp av glukose og galaktose) og maltose (maltsukker, som er bygd opp av glukose. Kan brukes hos barn for å løs avføring) Det er ikke ukjent for de fleste at stort inntak av sukker gir løs mage.
Karbohydrater består videre av oligosakkarider og polysakkarider og disse er satt sammen av mange sukkermolekyler (glukose, fruktose og galaktose). Her finner en bl.a. GLUKOGEN som er lagringsformen for sukker i leveren og KOSTFIBER som kroppen ikke kan bryte ned og derfor «ikke gir for mye kalorier».
Ernæringsmessig kan karbohydrater deles i;
a) Fordøyelige karbohydrater; det er vanligvis mono – og disakkaridene , men også polysakkarider som stivelse. Lett fordøyelige karbohydrater tas raskt opp i tarmen og bidrar til kraftig stigning i blodsukker og dermed kraftig frigjøring av insulin, som igjen bidrar til at fett lagres i kroppen. Dette er ofte i matvarene som tilsatt sukker
b) Ufordøyelig karbohydrater; disse klarer ikke mage-tarmsystemet å omgjøre til næringsstoffer som kan tas opp. Dette er bl.a kostfiber, som er gunstig i det de bidrar ofte til at sukker fra frukt og grønnsaker tas mer gradvis opp og ikke gir raske blodsukkerstigning.
SUKKERARTER består av sukker som kroppen kan nyttiggjøre seg. Det kan være naturlig sukker i frukt og grønnsaker (dette kan være sunt å få i seg, da det følger andre nyttig næringsstoff med) og det er ofte tilsatt sukker som bare gir kalorier og er usunt. Dessverre vil ikke innholdsdeklarasjonen skille mellom dette.Rene fabrikkprodukter vil ha mye tilsatt sukker.
Frukt og grønnsaker i motsetning til kunstig søtet næringsmidler (godteri mm) inneholder ikke så mye sukker og du får samtidig i deg mange andre viktige stoffer. Som generell regel kan en si at frukt og grønnsaker inneholder 10% sukkerarter (glukose og fruktose, dvs at ½ kg frukt gir 50 gram sukker. Det er jo sjeldent en hiver innpå kilovis med frukt (i alle fall utenom fruktsesongen). Tørket frukt, f.eks rosiner inneholder en mye større prosent sukker, pga vann er fjernet
Problemet med sukker som tas opp fra tarmen er at hvis det er druesukker(glukose) får det blodsukkeret til å stige og insulin frigjøres for få omsatt sukkeret. Har en tomme glukogenlager (lager for sukker i kroppen) lagres dette i lever (ca 100 gram) og muskulatur 200 – 400 gram. Her ligger det klart til forbrukes ved bl.a. muskelbruk (fysisk aktivitet). Avhengig av intensitet på muskelaktivitet (f.eks styrketrening) vil dette bli forbrukt i løpet av 1 -2 timer. Kroppen vil da behov for mer sukker for å bygge opp disse lagrene igjen.
For personer som er lite aktiv, vil ikke det være behov for å bygge opp igjen sukkerlagrene og når disse er fulle vil overskuddet av sukker omgjøres til fett som lagres i kroppen i fettceller, og ved stort inntak også i lever og i muskulatur. Insulin bidrar til å senke blodsukker (glukose), men også til at fett lagres i fettcellene. Fruktsukker (fruktose) er ett billig og ofte brukt søtningsmiddel og har ingen regulering som glukose. Overskudd av dette vil omdannes til fett.
KALORIBEHOV
Mann, ca 50 år, 180 cm høy og 85 kg vil du ha behov for ca 2000 kcal hvis lite aktivitet
Kvinne, ca 50 år, 170 cm høy og 65 kg vil du ha behov for ca 1500 kcal hvis lite aktivitet.
Dette er grove tall og behovet øker hvis fysisk aktivitet i det daglige. Men dette er bare for å ha noe til sammenligning mtp inntak av godteri
INNTAK av SØTSAKER/GODTERI er ikke bare kaloriene, men rask blodsukkerstigning og kraftig økning i insulin i blodet som er uheldig på kort og lang sikt Det gjør deg feit (full av fett) om du ikke begrenser inntaket av dette. Ved økende vekt vil du etter hvert ha stor sannsynlighet for å få diabetes type 2 og andre alvorlige livsstilssykdommer.
HAR DU BEHOV FOR RÅD OM KOST OG VEKTREDUKSJON, SÅ TA KONTAKT. DER ER ALLTID EN MULIGHET
Her følger eksempler på hva du får i deg
1 softis uten strø på 150 gram gir ca 300 kcal (ca 15-20 % av dagsbehovet for energi fra næring ved lite aktivitet)
SKILPADDE (kake)
SKILPADDE er en meget god sunnmørsk kake med eggekrem, vekt ca 135 – 150 gram. Ingen varedeklarasjon. Sannsynlig like mye kalorier som softis, dvs nesten 300 kcal.
WIENERBRØD
WIENERBRØD veier ca 95 gram og her er det minst 200 kcal (10 – 12 % av dagsbehovet for energi ved lite aktivitet).
BLÅBÆRMUFFINS
MUFFINS med blåbær. Om det er smak blåbær skal gi eller gi inntrykk av muffins er sunt, så er det siste langt fra sannheten. Inneholder 350 kcal, dvs nesten 18 – 22 % av dagsbehovet ved lite aktivitet. Inneholder 20 gram fett (mettet og sannsynlig transfett for den skal være holdbar) og 40 gram sukker (og mye av dette er sukkerarter)
POTETCHIPS
POTETCHIPS 30 gram (potet med skallet på) gir 147 kcal og inneholder ca 8 gram fett (mest enumettet) og 16 gram karbohydrater og lite sukkerarter (lite tilsatt sukker), men det finnes nok chips som kommer enda mer uheldig ut med kalorier. Her er også salt som ikke skal innta for mye av.
SEIGMENN
SEIGMENN 33 gram. Seigmenn består stort sett av sukker og gelantin. 23 gram karbohydrater og 20 gram er for det meste tilsatt sukker (sukkerarter). Fargen reklameres det med at er naturlig. Jeg må si at jeg nok inntar en del seigmenn, men det er under lange kondisjonsløp og da er det ingen fare for at sukkeret blir omdannet til fett som lagres.
SJOKOLADEKJEKS
CHOCOLATE TEMPTATIONS fra COOP er «kjeks» i eske med 10 stk. à ca 20 gram. Hver kjeks inneholder 104 kcal og består av 5,2 gram fett (hovedsakelig mettet) og 12,6 gram karbohydrater (hvorav 8,4 er sukkerarter). Dette er en liten kaloribombe som ikke passer noen. Kanskje er du deleier i selskapet som lager slik usunn næring?
SJOKOLADE
TROIKA veier 66 gram og inneholder 12 gram fett og 38 gram karbohydrater og av dette er 33 gram sukkerarter (for det meste tilsatt og lettfordøyelig sukker) En sjokolade 260 kcal, dvs 1/6 til 1/8 del av dagsbehovet for energi ved lite fysisk aktivitet.
SJOKOLADE
MANDELSTANG (sjokolade) veier 43 gram og inneholder for det meste sukker (mintkrem) 28 gram (26 gram er sukkerarter, dvs lettfordøyelig sukker). Har 198 kcal, dvs ca 10-12% av dagsbehovet for næring.
ENERGISJOKOLADE
NEW ENERGY er en «sjokolade» som er laget for å i alle fall gi inntrykk av å være et raskt lite måltid når du må ha rask energi (eller ny energi) Veier 45 gram og gir virkelig energi med 190 kcal. Fett 6,8 gram, men den nye raske energien kommer av 28 gram karbohydrater, hvorav 24 gram er sukkerarter. Kanskje best fordi som trener hardt og har behov for raskt påfyll av sukker. Ikke egnet som noe mellommåltid hos lite aktive personer, for da blir det fett.
HØYDESKREKK
Alt du trenger å vite om høydeskrekk for å bli kvitt det. Her er forklaringen for hva som skjer i kroppen når du opplever høydeskrekk.
Høydeskrekk er et folkelig begrep som brukes for det å føle ubehag eller angst til panikk for å bevege seg i høyder. Her vil det handle om den hemmende frykten som gjør at mange unngår fjell og høyder. Det som sies vil også passe for de som har problemer med å gå på tak, i stillas eller stiger.
Høydeskrekk er ingen diagnose, men kanskje kan høydeskrekk plasseres blant fobier. Problemet oppleves som svært variabelt fra lammende skrekk bare for å gå opp på en liten høyde med bratte kanter på noen sider, til å ikke kunne gå i bratte fjellsider eller ned fra større høyder.
Høye fjell og bratte fjellsider kan få angsten til å øke
Alle typer følelser har utgangspunkt i de mer primitive, preprogrammerte (arvede) affektene (følelsene) skal nevrologen Antonio Damasio ha uttalt (han forsket mye på følelser).
Dvs. kan vi si at angst utløst ved truende og krevende situasjoner er arvet, men vil bli modifisert (endret på) med erfaring.
Når vi er i en krevende situasjon eller en mulig krevende situasjon reagerer kroppen, den sanser situasjonen og henter informasjon om tidligere lignende situasjoner. Før vi er helt bevisst det er det oppstått forandringer i kroppen som vi vil oppfatte som alt fra uro til angst. De som har kontroll på å forholde seg til høyder, vil ignorere eller tolererer signalene.
De raske reaksjonsmønsteret på truende situasjoner vil kunne bety vi klarer oss i vanskelige situasjoner ved at vi reagerer i tide.
NEVROBIOLOGISK FORKLARING (kan du hoppe over om du ikke vil vite den biologiske forklaringen på angst)
Dypt i hjernen er et senter eller to hjernekjerner (en i hver halvdel av hjernen) som heter amygdala. Den får tilført informasjon fra sanseapparatene ganske direkte. Amygdala setter i gang de kroppslige reaksjoner som skal redde oss fra faren. Med erfaring vil en annen del av hjernen, hypothalamus, justere utslagene i de kroppslige reaksjoner som skal bidra til at vi blir reddet fra en potensialt farlig situasjon.
En gang så jeg en skikjører som virkelig tar utfordringer i fjellet, si at det var godt noen ganger å få pirre amygdala. Det er vel slik at han opplever de kroppsreaksjoner amygdala utløser som en slags spenning og ikke som angst.
Truende situasjoner er som mange har hørt om, reaksjoner styrt av den autonome del av nervesystemet. (Denne delen av nervesystemet som vi ikke har kontroll på, men vi kan øve opp noe kontroll av). Signaler gjennom nervesystemet i krevende situasjoner kommer fra ulike deler av hjernen, men initialt fra amygdala og modifisert av hypothalamus i løpet av millisekunder.
Man deler det autonome nervesystem i;
De som har sterk angst kan gjerne starte å puste raskt og overfladisk (hyperventilering) og holder en på lenge nok får en prikking (parestesier) i hender og eventuelt omkring munn og i føttene. Etter hvert oppstår kramper i hender som gjør at om du holder om noe, vil det være vanskelig å få løst hendene. Rolig pusting vil løse disse symptomene. Dette må skilles fra «freeze»-reaksjonen (se under)
Før jeg var kjent med hvor vanskelig slik angstanfall kunne være var jeg vitne til at en slik person falt ned en ca. 2-3 meter høy fjellside. Her var tau som skulle hjelpe turgåer opp og ned på stedet. Dette tauet hadde mye slark, som nok kunne føre til at en kunne føle at det ikke var så god støtte. Personen hadde gått ned samme området, men var nå på returen. Uten forvarsel ble hun stiv og slapp tauet og falt ned. Heldigvis gled hun ned med beina først uten å slå hodet. Hun hadde hatt slik anfall før der hun ble helt stiv, stirret rett foran seg uten at det var mulig å få kontakt. Pusten var knapt merkbar og anfallet kunne vare 1 - 2 minutter. Det hadde ikke før skjedd på tur.
De fleste vil nok kunne kjenne ubehag og uro når en passerer eller i slikt terreng. Angsten kan være ubehagelig hvis du aldri har vært i lignende situasjoner, men ved gjentatt ferdsel i slikt terreng, vil du etterhvert mestre slike sitruasjoner.
Det sies at kroppen styrer tankene. Etter kanskje under et sekund blir vi bevisst de kroppslige reaksjoner og setter det i sammenheng med situasjonen vi er i. Så kan vi forsøke å unngå at de blir for sterke, hvis ikke du umiddelbart blir lammet av angst.
En annen måte å se på følelser (angst) og tap av kontroll (panikk) er å snakke om et toleransevindu for følelser. Innen toleransevinduet vil følelsene være slik at vi har kontroll på dem. Det er innen det området en må prøve å holde seg for å få kontroll på angsten eller andre følelser. Her klarer vi å tenke klart og ta beslutninger og valg som kan trygge oss. Vi føler angst, men har kontroll og tenker klart. Vi kan øve oss opp på å takle vanskelige situasjoner og fortsatt ha kontroll.
Over toleransevinduet vil følelsene bli for sterke til å klare å tenke klart, vi blir overaktivert (hyperaktivert) av følelsene (dette styres av det sympatiske nervesystem). Vi klarer ikke få oppmerksomheten vekk fra de kroppslige reaksjoner og mister kontroll og får panikk.
Motsatt kan vi også være under toleransevinduet (hypoaktivert, som styres av parasympatiske system) hvor følelsene er helt koblet ut (freeze reaksjon). Her vil personen være helt apatisk og likegyldig. Mekanismene for denne responsen er nedarvet. Dyr kan reagere slik og kan noen tilfelle redde livet, da enkelte rovdyr vil oppfatte dyret som dødt eller sykt og vil derfor ikke ta det. For mennesker oppstår dette i svært truende situasjoner der det er høy sannsynlighet for noe alvorlig skjer. Vi har ingen kontroll på situasjonen. Om vi kommer ut av det, vil noen beskrive det som en tilstand nærmest som en drøm. Mange vil ofte ikke huske noe. En slik reaksjon opp i fjellet kan være en stor risiko. Heldigvis svært sjelden.
ANGSTEN kan være NYTTIG
Hvorvidt du kan si at frykten du har er rasjonell, vil være avhengig av situasjonen du er i. Holder du på å falle utfor en skrent er det rasjonelt å få en angstreaksjon. Tror du bare at du kan falle utfor vil en si at angsten er irrasjonell. Angsten vi får i vanskelig situasjoner er der for å komme unna eller unngå farlige situasjoner.
Vanligvis er høydeskrekk en følelse av at dette kan bli farlig, og mange ganger setter det unødvendige grenser for de opplevelser man kan få. Mye vakker natur går du glipp av.
IDIOMOTORISK MUSKELAKTIVITET
Mange kan registrere at det er som om kroppen blir trukket mot avgrunnen når de ser nedover et stup eller bratt fjellside. Dette er til en viss grad en helt reell følelse og forklaringen er en såkalt IDIOMOTORISK muskelaktivitet. Det kan en si er en svært fin muskulær aktivitet satt i gang av hva kroppen sanser og av tankevirksomhet. Det føles som om du trekkes ut mot kanten eller mot stupet. Det svak muskel aktivitet som er grunnlag for denne følelsen. Heldigvis er den aldri så sterk at du vil falle utfor.
(Lignende fenomen får du demonstrert når du bruker pendel, dvs. en snor med noe tungt i enden. Tenker du på retning nord – sør eller øst – vest vil pendelen slå i den retningen du tenker på. Det samme skjer om du holder en pendel over en strek eller en sirkel. Etter kort tid vil den svinge langs streken eller sirkulært, men du ser ikke bevegelse i hånden).
Er du redd denne kraften som trekker deg fremover skal merkes så sterkt at den utløser angst, er det bedre å stoppe opp og sette en fot godt støttende imot foran deg før du ser ned i «avgrunnen». Aktiviteten i muskulaturen er styrt av hvor du ser, kan en si. Hjernen styrer deg automatisk.
Det som kommer i tillegg er at når du ser ut for et stup, fester du ikke blikket nødvendigvis på et bestemt punkt. Synet er viktig for balansen bl.a. når du går i ujevnt terreng. Du må følge med hvor du går. Synet sammen med leddsans (registrerer hvordan ledd er belastet), balanseorganet i øret mm. er viktig for å gi opplysninger slik at du «holder balansen» og kan gjenvinne den om du snubler litt. Kan ikke synet festes på noe får du problemer. Tenk deg at du står og ser opp i luften på den blå himmelen eller du står og balanserer på en fot med lukket øyne, da vil fort merke at det er vanskelig å «stole på balansen». Likeledes om du står på en fjellkant og fester blikket langt ned «i undergrunnen».
Konklusjon er at du fester blikket på nære punkt på veien du går og bare ser ut for «skrenten» når du føler du står trygt. Det er ikke lurt å se mot stupet du tror du kan falle ut for. Fokuser på det du skal gjøre – veien, stien eller retningen like foran deg du skal gå.
Når en tar bilder eller fikler med mobiltelefon, er det viktig å stå på en trygg plass med god støtte
HVA SKAL DU GJØRE:
Så enkelt kan det høres; se hvor du skal gå. Som en linedanser må du se hvor veien går og hvor du skal hen og ikke hvor du kan falle. Er det krevende terreng må du se hvor du setter hvert skritt.
En gang var jeg på en topp i Romsdal. Det var et område jeg kjente dårlig. På toppen møtte jeg to kvinner som var tydelig erfarne med å gå i fjellet i det området. Fra toppen så jeg mot et annet turmål jeg ønsket å ta, men som jeg hadde hørt gikk over en noe krevende fjellrygg (egg) kalt Trolltinden. Hele turopplegget har de lokalt begynt å kalle Atlanterhavsegga. Disse to kvinnene hadde gått der. Den ene sa at å gå Trolltinden var «bare moro». I det tror jeg det lå at det var moro å gå en tur hvor en måtte finne veien selv for å kunne passere et vanskelig område. Det handlet om gleden ved å selv klare å finne veien. Det er noe tenke på. Hold fokus på hva du gjør.
Hvorfor ønsker du å ta turen? Du har kanskje hørt at utsikten er fantastisk. Tenk på gleden ved å komme opp. Først når du er oppe skal du tenke på veien ned.
Det kan være noen som vil si at de som har høydeskrekk bør unngå luftige turer. Til det er å si at vi alle trenger utfordringer og å oppleve mestringsfølelsen. Det er ikke angsten som sitter igjen når du tenker på den krevende turen du mestret. Ingen ville legge ut bilder fra en tur som bakgrunn og profilbilde på Facebook i flere år, hvis turen var traumatisk (skremmende). Nei, etter en slik tur sirkulerer kjemiske stoff som endorfiner (kroppens egne morfinlignende stoff), dopamin (er årsak til lystfølelse og vanedannelse) og noe adrenalin. I tiden etter er tankene vanligvis på hvilken tur du vil ta neste gang.
HVORDAN MESTRE ANGSTEN:
Det viktigste: Se hvor du skal sette beina, ikke hvor du kan falle. I vanskelige parti bør man gå nært hverandre og du kan se hvor andre setter beina. Det er det fokuset du skal ha.
Skal du se ned og spesielt opp, skal du føle at du står trygt med minst 3 fester.
I vanskelig partier kan en si at en skal ha 3 gode fester (2 bein og 2 hender) når en flytter en fot eller en hånd. Da vil du klare å holde igjen om et «tak» løsner.
Av og til er det satt opp tau eller kjetting som støtte i vanskelige partier. Mitt råd er at bare en av gangen skal holde i kjettingen eller tauet mellom 2 fester. Ikke bare pga. at vekten kan bli stor, men at det kan føles ubehagelig når andre drar i kjettingen eller tauet.
Hvis du hjelper noen i et vanskelig parti i fjellet, skal du fortelle hva de skal gjøre (fokus på veien). Det er sjelden lurt å si hva man ikke skal gjøre når man er i situasjonen, f.eks. «ikke se ned». Hvis du er engstelig, hører du bare; «se ned» og du retter oppmerksomheten mot «stupet». Dette kan en snakke om før turen når hodet er klart.
TERAPI - BEHANDLING
Det finnes ulike metoder å behandle angst på.
I kognitiv atferdsterapi går en igjennom tankemønsteret som fører til at angst oppstår og bearbeider dette.
Eksponeringsterapi; vil si at man utsettes for det som er angstskapende i økende grad. Det er vanlig å begynne med mindre angstutløsende situasjoner.
Eksponeringsterapi gjøres under tur og er klart den beste fremgangsmåten, men det er ikke alltid lett å få til en gradvis eksponering. Det vises seg ofte heller ikke nødvendig. For de fleste kan en si at det bare er å «hoppe» i det.
En annen fremgangsmåte er å lære seg en kontroll generelt på angstreaksjoner som direkte går på angstsymptomer under visualisering (ser for seg angstskapende situasjon) bl.a ved selvsuggesjon (selvhypnose) eller lignende teknikker.
Å vedlikeholde det terapeutiske fremskritt er selvsagt svært viktig. Har du først mestret en krevende tur, vent ikke for lenge til neste gang. Turer er uansett godt for helsen, og husk mestringsfølelsen som kommer etterpå.
Den vanligste angstreaksjonen (utløst gjennom det sympatiske nervesystemet) vil nok i de fleste tilfeller være mulig å få kontroll på. Den mer primitive angstreaksjon med «freeze» (parasympatiske nervesystem) er mer krevende. Det er en svært alvorlig angstreaksjon. Her må det nok bygges opp trygghet på mestring svært gradvis. Det er krevende reaksjon, men heldigvis er dette svært sjelden.
Respirasjonsutløst angst; Noen opplever at de får angst (og høydeskrekk) tidlig på turen. De er ofte uvant med å gå på tur i bratt terreng. Her kan angsten være utløst av økende respirasjon som er vanlig når det krav om økende hjertepumpevolum (økende puls og krav om mer oksygen til kroppen). Hvis du er lite trenet vil det ofte føre til hyperventilering (hurtig pusting). Da blir noen svimmel (det er helt likt det som skjer ved angstanfall) og du kan tro at dette er signal om at høydeskrekken setter inn. Dette betyr at du da må roe deg ned slik at pusten kan ro seg. En skal nok huske at mange er redde for å sinke turfølget og dermed presser seg for hardt. Det bør en erfaren turleder være klar over og sette ned tempoet. Etter noe tid tilpasser kroppen seg det økte kravet til surstoff (oksygen) og en kan fortsette i jevnt tempo.
Noen tror dette kan skyldes tynn luft i høyden, men det er sjelden å oppleve under 2000 meter over havet. Det er nok heller det at kroppen ikke er vant til denne form for aktivitet. Som et interessant eksempel kan jeg nevne «ismannen» Wim Hof som bl.a. brukte økt pusting (i stor høyde) som en av teknikkene for å mestre å gå opp på Kilimanjaro (over 7000 meter høy) i løpet kort tid uten å ha noe form for høydetilvenning. Med rask og dyp pusting opprettholdt han oksygenmetningen i blodet som er nødvendig i store høyder. Noen bruker apparat som måler oksygenmetning for å sikre at de får i seg nok oksygen (surstoff) på slike krevende turer.
Noen steder kan det være satt opp tau eller kjetting i bratte fjellpartier. Sjekk alltid med å dra kraftig i tauet eller kjettingen før du bruker den. La noen som er tryggere gå først slik du ser hva du gjør. du bør vente til andre er ferdig før du starter å bruke tau eller kjetting som er satrt opp for å passere kortere avstander
KONKLUSJON:
La ikke angsten hindre deg fra å få fantastiske opplevelser ved å utforske fjellet.
Se hvor du skal sette foten eller evt. holde hendene fast; 3 sikre fester før en flytter en fot eller en hånd i vanskelig terreng. Se ikke langt ned eller opp om du ikke står svært støtt. NB! Ikke fikle med mobiltelefonen for å ta bilder hvis du ikke står støtt.
Tenk på mestringsfølelsen som vil være der etterpå. Da vil du begynne å tenke på hvilke tur du skal ta neste gang, og det bør ikke ta for lang tid imellom hvis du skal få kontroll på høydeskrekken din.
Jeg gjentar; Fokus på det du gjør. Fokus på det du holder på med.
Kilder:Det meste er egen kunnskap ervervet over tid. I tekst kan det være angitt hvor det er hentet fra
Avsnittet om toleransenivå er kunnskapen hentet fra «FØLELSER. Kjennetegn, funksjon og vrangsider» av Tone Normann-Eide. (det er ikke sitat).