ENERGIDRIKKER


Introduksjon.


Energidrikker er svært populære. Det ble kjøpt over 60 millioner liter energidrikke i Norge i 2022 og forbruker øker stadig.

Det kommer stadig nye varianter i alle fall i smak. Jeg har hatt ønske å skrive disse «energidrikkene» som ikke nødvendigvis inneholder energi (sukkerfrie varianter). Brukes mye i idrett og treningsmiljøer for «gi energi». Det er rikelig med B-vitaminer og en spesiell aminosyre (taurin), samt koffein som skal «gi energi». På kort sikt er sannsynlig følelsen av økt energi og bedre prestasjonsevne bare knyttet koffeinet i drikkene. Kanskje kan du i mange tilfeller erstatte kostbare «energidrikker» med kaffe og vitaminbjørner og selvsagt ellers et allsidig proteinrikt kosthold.

Det finnes mange merker og typer på makedet, det må nesten være vanskelig å velge. Sannsynlig hard kamp om kundene

Det dukker ikke bare opp nye smaker, men også nye merker. Stort sett er det lite variasjon over innhold.

Angst og urofølelse er vanlige problemer ved inntak av energidrikker med koffein. Det kan være greit i en situasjon med krav om økte fysiske krav og krav til prestasjon. Når du ikke lenger i den situasjonen kan det føles ubehagelig og gi uro og angst du ikke helt forstår (se avsnitt om virketid av koffein og dets nedbrytningsprodukter). Bruken av energidrikker kan være stor hos personer som kanskje ikke burde innta for mye koffein. Plages du med angst og søvnproblemer du føler du har behov for å få hjelp for kan stopp i bruk av koffeinholdig drikke være noe som bør forsøkes først. Behandlere som har klienter med angst og uro bør forhøre seg om forbruk av energidrikk og andre kilder til koffein.


Dette er en artikkel som er mer omfattende og prøver å gi en saklig fremstilling. Det er gjort forsøk på å forklare vanskelig kjemiske og biologiske begrep slik at de fleste kan forstå innholdet. For spesielt interessert er der vedlegg på enkelte tema.

ENERGI – hva er det?


Energi får kroppen fra inntaket av karbohydrater (sukkerarter), fett og i mindre grad fra proteiner.


ENERGIENHETER


1 kJ (kiloJoule = 1000 Joule). 1 kcal (kilokalori = 1000 kalorier).

1 Joule = 0,239 cal og 1 cal er 4,184 J dvs.  1 cal 4 J


ENERGIKILDER for KROPPEN


Karbohydrater er energikilden i de energidrikkene som inneholder karbohydrater.

1 gram karbohydrat (sukker) som omsettes i kroppen gir 4 kcal

(1 gram protein gir 4 kalorier og 1 gram fett gir 9 kalorier. Fett og proteiner er det lite eller ubetydelig av i energidrikker).

Enkelte «energidrikker» inneholder lite kcal eller kJ fordi de er tilsatt kunstig søtningsstoffer. Du kan da si at begrepet energi er et misnomer (feil benevnelse) eller at det ikke egentlig er energidrikker. De energifattige energidrikker gir bare en følelse av at du har tatt inn energi. Du føler deg kvikkere og mer våken. Det skyldes stort sett koffein i drikkene. Koffein gir ingen kalorier eller Joule.

Vitaminer, mineraler og sporstoffer regnes for ikke-energigivende næringsstoffer. De har likevel viktige funksjoner i kroppen og er i mange tilfeller nødvendig for at energi skal dannes fra sukker, fett og proteiner.


B-vitaminer har virkning fordi de bidrar til omsetning i kroppen av næringsstoffer for å gi «energi» eller kvikke opp. Tilfører du ikke noe som kan omsettes til energi i kroppen, vil B-vitaminene ha sparsom effekt. De trenger næringsstoffer som kan omsettes. Mange produsenter av energidrikker anbefaler riktignok allsidig næringsinntak for god helse.


Energy Ultra Gold står det. Snart er alle superlativer brukt opp. Det som er spesielt er at MANGE ENERGIDRIKKER IKKE INNEHOLDER ENERGI , men koffein som gir en følelse av at du har fått i deg energi.

ENERGI DRIKK – innhold


BEGREPER og MÅLEVERDIER;


Innholdsdeklarasjonen skal angi innhold pr. 100 ml (0,1 liter). Dette for at det skal være lett å sammenligne.

1 gram er 1.000 milligram (mg) og 1.000.000 mikrogram (µg).

1 milligram (mg) er 1000 mikrogram (µg).


ANBEFALING av DAGLIG INNTAK: finnes for viktigste næringsmidler kroppen trenger. «Mengden er giften» er et uttrykk som ofte brukes og viser til at store mengder av noe f.eks. antioksidanter eller vitaminer kan ha uheldig virkning på kroppen

ADI-verdi (acceptable daily intake) angir mengden av et stoff som kan inntas daglig over tid uten å gi skadevirkninger.

RI eller RDI (recommended dietary intake) er det anbefalte inntaket som skal dekke ernæringsbehovet hos de fleste friske mennesker.

Disse begrepene blandes om hverandre og har lik betydning.

VITAMINER generelt:


Vitaminer er kjemiske stoffer som er nødvendig for kroppen i små mengder. Vitaminer bidrar til omsetning av næringstoffer i kroppen, dvs. forbrenning.

Vitaminer kan være vannløslige eller fettløslige.


Vannløslige vitaminer er B-vitaminene og C-vitamin. Disse kan du ta inn i store mengder uten at det er risiko for å få for mye i deg. Inntar du mer enn kroppen trenger blir overskuddet av vitaminene bli skilt ut i urinen. De lagres ikke i kroppen.


Fettløslige vitaminer er bl.a. A-, D- og E-vitamin. Tar vi inn store mengder av disse, vil de lagres i kroppen og kan gi en skadelig effekt.


Vitamin A er skadelig i store doser. Vitamin A kalles for retinol (kjemisk er det en type alkohol). Betakaroten som finnes bl.a. i gulrot omdannes til vitamin A. Overdose av vitamin A kan bl.a føre til leverskade. Dette er bakgrunn for Prime Energy som inneholdt mye vitamin A ikke kan selges i Norge. Den inneholder ifølge opplysninger på nettet 900 mikrogram vitamin A, som er nesten 4 ganger anbefalt A-vitamin i dagsdose barneskje tran (250 mikrogram).

Anbefalt A-vitamin inntak daglig er 350 – 600 mikrogram for barn < 14 år, kvinner 700 og menn 900 mikrogram. Prime Energy har blitt svært populært blant yngre personer. Selv om dosen i Prime Energy svarer til anbefalt dose for menn, skal du huske på at vi får i oss A-vitamin daglig fra andre kilder.


Vitamin D (cholecalciferol) er sjelden tilsatt i energidrikker (kun i Nocco med 0,75 microgram pr. 100 som er 15% av dagsbehovet og hele boksen gir da ca 50% av dagsbehovet (2,5 mikrogram) ifølge innholdsdeklarasjonen. Dette er ikke hva de norske helsemyndigheter anbefaler, de har satt grensen høyere. Helsedirektoratet anbefaler 10 mikrogram til daglig, og for personer over 75 år 20 mikrogram daglig. Øvre grense er 100 mikrogram (4000 IE). Det kan sammenheng med at vi i Norge har noe større behov pga. vi har mindre soleksponering gjennom året. Ved soling av huden dannes vitamin D


Vitamin E (tokoferol) brukes som et konserveringsmiddel. Daglig behov er beregnet til 12 mg – der er 3 mg i Prime Hydration og det betyr lite.

Prime finnes i 2 varianter. Over er Prime Hydration som selges i Norge, mens Prime Energy ikke er godkjent for salg i Norge pga. høyt innhold av vitamin A og koffein. Populær drikk som gjennom massiv markedsføring på sosiale medier har fått større oppmerksomhet enn den burde.  Prime inneholder vitamin E som brukes som konserveringsmiddel (øke holdbarhet)

Nocco er eneste  energidrikk jeg kjenner til som inneholder vitamin D.


SALT


Dagens inntak er beregnet gjennomsnittlig til 10 gram daglig. Det er ønskelig at dette blir redusert til ca 5 gram daglig pga høyt saltinntak øker risiko for høyt blodtrykk og hjertekarsykdommer. I energidrikker er det mellom 0,1 til 0,2 gram. Derfor er energidrikk naturlig nok ikke noe stor kilde til salt.

INFORMASJON OM DE SPESIELLE STOFFER SOM SKAL HA VIRKNING I ENERGIDRIKKEN;


TAURIN:


Taurin er en aminosyre som vi produserer i kroppen bl. a fra andre aminosyrer. Vi er også i tillegg avhengig av å få tilført taurin i kosten. Aminosyrer er byggesteiner for proteiner. Navnet kommer av okse, taurus fordi det ble påvist i gallen til okser. (Kanskje det er grunnlaget for navnet Red Bull). Taurin er en av aminosyrene mennesket har mest av. Det er antatt at opptil 0,1 % av kroppen består taurin, dvs. veier du 60 kg har du ca. 60 gram i kroppen. Vitamin B6 (pyridoxin) er nødvendig for at taurin skal dannes hos mennesker.


Taurin finnes i kjøtt, fisk og meieriprodukter, og det er mindre av taurin generelt i plantenæring (frukt og grønnsaker). I tillegg til at taurin er tilsatt i alle energidrikker, finnes det som kosttilskudd. Men husk at det ofte må være en balanse mellom mengden av ulike aminosyrer om de skal de bli utnyttet optimalt, nemlig for å være byggesteiner proteiner

Det er forhold som tyder på at taurin har en virkning som bidrar til at aldring hemmes og levetiden økes. Taurin mengden i blodet avtar vanligvis med alderen hos mennesket (mindre inntak og mindre produksjon) og det kan mulig forklare enkelte forhold ved aldringen.


(Se mer om taurin i Vedlegg 1*)


TAURIN innhold i energidrikker (i de som inneholder dette) er 400 mg pr. 100 ml (angitt som 0,4% i 100 ml). På Battery blue står det 4000 mg pr. liter, dvs den samme mengden. Noen drikker anfører bare at de inneholder dette uten å oppgi mengde og noen drikker inneholder ikke taurin.


Taurin er tilsatt energidrikker fordi det skal være oppkvikkende.


Taurin har mange viktige funksjoner i kroppen (men ikke alene) som regulering av væske- og saltbalanse i kroppen, antioksidasjon og er viktig for utvikling og funksjon av hjerte, muskulatur og nerver. Det er vanskelig å se hvordan taurin skal bidra til at du blir umiddelbart oppkvikket. Opptaket kan være raskt siden det er en aminosyre, men det vil ta tid før prosessene i kroppen det bidrar til kommer i gang.

Taurin er en aminosyre som kroppen produserer selv. Den er knyttet til mange gode helsemessige effekter, bl. a. forlengelse av livet med god helse. Allsidig kosthold med gode proteinkilder burde være nok, men der er alltid noen som vil tjene på at piller skal gi bedre helse. Garantien for at det virkelig er taurin du får i et tilskudd er ikke alltid sikker.

BCAA


Den essensielle* aminosyren LEUCIN (en av BCAAene) antas å være spesielt viktig for regulering av muskelmasse. Leucin stimulerer muskel protein syntese (produksjon) oppstart, ikke den vedvarende syntesen (produksjonen). Den synes å være avhengig av tilstrekkelig inntak eller tilgang av andre essensielle aminosyrer, spesielt BCAAene (isoleucin og valin). Leucin kan derfor sies å være en trigger (utløser) for anabolismen (oppbyggingen av kroppen eller muskelmassen). Dette ønsker mange som bygger muskulatur skal raskt komme i gang etter trening.


Det snakkes om en «leucin terskel», dvs at en viss konsentrasjon av leucin i blodet må oppnås for å maksimalt utløse muskelprotein syntese (produksjon). Forskning har antydet at 2 gram dose leucin hos ung, frisk person (kan variere noe avhengig av kroppsvekt). Det svarer til omtrent 20 gram komplett (høy kvalitet) protein. Når «leucin terskelen» er nådd, vil du ikke oppnå mer proteinsyntese (produksjon) ved å tilføre mer leucin. Det setter altså grensen for hva ytterligere tilskudd av BBCA kan ha av betydning.

*Kroppen kan ikke produsere essensielle aminosyrer selv, men kan få tilførsel også ved nedbrytning av bl.a muskelproteiner i kroppen som bl. a skjer ved trening


Innholdsforholdet mellom BCAA i NOCCA er 4:1:1 (4 deler leucin og 1 del av valin og isoleucin. Innholdet av disse er anført som protein med 0,8 gram, dvs. mulig er der 0,533 gram leucin. Noe effekt kan det ha, men ikke umiddelbart. Mer effekt kan oppnås av proteintilskudd på annen måte, fordi da får du andre aminosyrer som er nødvendig for proteinproduksjon i kroppen.


NOCCO er kjent for å inneholde de "magiske" BCAA (branched chain amino acid). Disse er i kroppen viktig for å sette igang og delvis opprettholde proteinproduksjonen. Proteiner vil igjen bidra til muskeloppbygging. Mange ønsker at dette skal starte opp under eller tidlig etter trening. Om Nocco alene kan garantere for dette uten ytterligere proteintilskudd er vanskelig å vite.


INOSITOL


Inositol er gruppert kjemisk som en sukkerlignende alkohol. Det skal være viktig for signalsubstanser i cellene. Det virker som en «budbringer» i kjemiske reaksjoner over cellemembranen utløst av hormoner og såkalte neurotransmittere (kjemisk overføringsstoff mellom nerveceller).


Det er ikke kjent om det er behov for tilførsel av inositol hos mennesker, da det kan dannes i kroppen. Inositol selges som kosttilskudd og det beskrives at det er assosiert med normal funksjon av hjernen og nervesystemet. Helsekostbransjen vil gjerne at dette skal oppfattes som et vitamin lignende stoff som det er behov for.


Kjemisk bidrar inositol til å gi signaleffekt for virkning av insulin, bidrar til å opprettholde cellemembranpotensialet som bl. a er viktig for nerveledning, nedbrytning av fett (men det er ikke noe slankemiddel) og hvordan gener (arvestoffet) kommer til uttrykk.

Det er undersøkt som tilskudd ved en rekke sykdommer, bl.a PCOS (polycystisk ovarial syndrom), men resultatene av studiene er usikker mtp virkning.


Vegetabilsk (grønnsaker og bønner mm) matvarer inneholder inositol. I energidrikk kan det ha en viss søtningseffekt. Neppe noe mer effekt utover det. Det finnes ikke i alle energidrikker og det er sjelden oppgitt mengde. I en Monster drikk er oppgitt 0,002 % dvs 2,0 mg/100 ml.


NITROGENOXID i Monster Energy Nitro


Nitrogenoxid eller rettere nitrogenmonooksid (NO) kan dannes ved ulike reaksjoner i kroppen. Det har i lave konsentrasjoner viktige biologiske funksjoner i menneskekroppen. Dette regulerer kroppen selv. Det virker som et signalstoff for omsetning i kroppen (metabolisme) og regulerer mange fysiologiske prosesser som nerveimpulsoverføring, er en del av immunforsvaret (dannes i hvite blodlegemer) og hemmer mikroorganismer (bakterier mm.) og kreftceller. Det regulerer sirkulasjonen og dermed blodtrykket ved å påvirke utvidelse av blodkar (dilatasjon).


Interessant er det at det er NO som sannsynlig gir virkningen av nitroglycerin ved angina (hjertesmerte) og det er mekanismer satt i gang av NO som får Viagra, Cialis og lignende preparater til å virke.


Tilførsel utenfra i energidrikk har neppe noe betydning. Det egenproduksjon i kroppen som teller.Nitrogenoxid er en gass. En gass som regnes som forurensning dannet ved forbrenning av fossilt brennstoff. I kroppen har NO (som det kan skrives som) en hel viktige funksjoner. NO dannes i kroppen. Det finnes en rekke preprater på markedet som gi nitrogenoxid. De inneholder ikke NO, men kjemiske stoff som kan bidra til å danne NO i kroppen. Det er tvilsomt at disse skal inngå i kostholdet som en naturlig del, selv hvor mye reklamene lover av effekt. NO i Monster har sannsynlig ingen effekt.B-VITAMINER


Anbefalte døgndose kan variere etter hvilke kilder opplysning hentes fra, men det vil ikke være store avvik mellom de ulike kilder.


Vitamin B1 er Tiamin; døgndose anbefalt for voksne ca. 1,1 mg – 1,4 mg

Vitamin B2 er Riboflavin; døgndose anbefalt for voksne ca. 1,3 – 1,6 mg

Vitamin B3 er Niacin; døgndose voksne 15 – 18 mg (NE) eller tryptofan 0,9 – ca 1,1 g (blir omdannet til niacin)

Vitamin B5 er Pantotensyre; døgndose antas å oppnås da det finnes i alle matvarer (6,0 mg)

Vitamin B6 er Pyridoxin; døgndose voksne 1,2 – 1,5 mg

Vitamin B7 er Biotin; døgndose voksne ca. 100 mg daglig

Vitamin B9 er Folat /folinsyre; døgndose ca. 300 mikrogram – 400 mikrogram(gravide; se senere)

Vitamin B12 er Kobalamin eller cyanokobalanin; døgndose ca. 2,0 mikrogram – 2,6 mikrogram


Energidrikker inneholder 4 B-vitaminer; Innhold B-vitaminer i ulike energidrikker se vedlegg  2*

Niacin(B3); Innhold i energidrikker fra 1,9 mg til 8,0 mg pr. 100 ml (12% - 50%) pr. 100 ml

Pantotensyre (B5); Innhold i energidrikker fra 1,0 til 2,0 mg (17% - 33%) pr. 100 ml

Pyridoxin (B6); Innhold i energidrikker fra 0,2 mg til 0,47 mg (14% - 32%) pr. 100 ml.

Kobalamin (B12); Innhold i energidrikk fra 0,38 mcg til 2,00 mcg (15% - 80%) pr. 100 ml.

Red bull Red og Tørst inneholder også riboflavin (B2) som et fargestoff (mengde ikke angitt). Riboflavin som fargestoff gir gulfarge (E 101) til drikken                                                                                                                

 

Det reklameres med at;

B3 og B6 skal bidra til å redusere tretthet og normal energiomsetning.

Vitamin B3, B2, B6 og B12 kan bidra til reduksjon av tretthet og til et normalt stoffskifte.

B6 og B12 bidrar til å redusere tretthet og utmattelse.


Vedlegg 3* OM B-VITAMINENE; se etter konklusjon


GENERELT OM B-vitaminer; B-vitaminer kan en si inngår som kjemiske faktorer som bidrar til omsetningen av de energigivende næringstoffer i kroppen som karbohydrater (sukkerarter), fett og proteiner. Dette er det som gir energi til kroppen. Dvs. B-vitaminene må ha noe å arbeide med for å gi «energi». Det er lite av det i energidrikkene, spesielt de som er sukkerfrie med kunstig søtningsstoffer.


Mangel på B-vitaminer er sjeldent med unntak av folin. Folin/folsyre anbefales ved graviditet (før og første del av graviditet). Gravide skal ikke drikke energidrikker. En del eldre, vegetarianer (kilde til vitaminet er i animalsk næring, ikke plantenæring) og personer som har gjort operasjoner på magesekken kan få mangel på B12-vitamin. Å innta Monster og Cult (de er de som inneholder mest B12 vitamin) er neppe noe god løsning som kilde, men skal en likevel drikke energidrikk kan en jo velge disse.


Det er sjelden at noen får vitamin B mangel (se over). Det er mulig å bruke andre mer rimelige kilder til vitamin B enn energidrikk. Gravide skal ikke drikke energidrikk, men er du eldre og føler behov for å ta energidrikk er det mye av vitamin B 12 i enkelte energidrikkere. Skal du ta tilskudd er det rimeligere å satse på vitamintilskudd. Vitaminbjørner inneholder bare 2 av b-vitaminene (B6 og B12) og TrioBe (folin, B6 og B12) og B-kompleks B1, B2, B3, B6, B7, B9 (folin) og B12. Vitamin B 12 mangel, kan noen ganger kreve store doser vitamin B12 inntatt gjennom munnen eller sprøyter (hver 3. måned). Allsidig kosthold vil for de fleste gi godt nok med B-vitaminer.


ENERGI i ENERGIDRIKK


Det ville være naturlig å tro at energidrikk burde inneholde energi og ikke bare stoffer som gjør at du får en følelse av at du tilfører deg energi.


Enhet for energi er joule (J) i matvarer oppgis kJ (kiloJoules, der kilo = 1000), men mye brukt er kilokalorier (kcal). 1 kJ er lik 0,239 kal, dvs 4 kJ i 1 kcal.


Strøm er energi, men beregnes i kiloWatt/time (kWh).
Energi-innhold i karbohydrat (sukker)holdige energidrikker er fra 177 – 242 kJ (42 – 57 kcal) pr. 100 ml og i energidrikker tilsatt kunstig søtningsmiddel er fra 9 – 18 kJ (2 -4 kcal).  


Grunnen for å lage energifattige energidrikker er for å hindre vektøkning eller frykten mange har for vektøkning. Det er faktisk slik at noen nærmest prøver å unngå lettfordøyelig karbohydrater, som gir energi i de energiholdige energidrikker.


(Se Vedlegg 4* for spesifikt innhold av energi i utvalgte energidrikker)


Søtningstoffer som brukes er;


Acesulfam K (E950),

Sukralose (Splenda) (E955) – kan også finnes i sukkervarianter av energidrikker.

Aspartam (E 951) er det mest brukte.


Aspartam og Acesulfam K er ofte brukt i brus og cola med lite eller null kalorier


Aspartam har kommet i søkelyset mtp. at det kan være kreftfremkallende. Det antas å gjelde stort inntak av dette. Anbefalte mengde som tilsettes i drikker og matvarer skal være innenfor en trygg grense (Her igjen kan en si at «dosen er giften»).


Maltodextrin (polysakkarid) (E 1400) og modifisert stivelse (E1404- 1450) finnes i Monster og Battery blue. Disse søtningsstoffer gir energi.


Cyclamat eller Syklamat  (E 952) er kunstig søtningsstoff som ikke gir energi. Det har svakere søtsmak enn Aspartam og Acesulfam K. I store doser over lang tid har også dette vært knyttet til fare for kreft, i dyrestudier. Boks energidrikk inneholder dette søtningsstoffet i tillegg til andre.


Sliter du med vekten vil naturlig karbohydratfrie energidrikker være et godt alternativ, når du først skal drikke energidrikker.

 

Generelt om kunstige søtningsstoffer:


Det er satt ADI (anbefalt daglig inntak) på alle kunstige søtningsstoffer.


F.eks for aspartam (150-200 ganger søtere enn sukker) er ADI på  40 mg/kg kroppsvekt pr. dag. Da regnes det for trygt å innta ca. 2500 mg (2,5 gram) for en person litt over 60 kg.

 Acesulfam K (130 – 180 ganger søtere enn sukker) har ADI på 9 mg/kg kroppsvekt pr. dag og det tilsvarer ca. 550 mg (0,5 gram) for kropp på ca. 60 kg.

Sukralose er det mest intense søtningsstoff av disse 3 søtningsstoffer som vanligvis brukes (600 ganger søtere enn sukker) og har ADI 15 mg/kg kroppsvekt pr døgn. Det inntas ca. 1000 mg (1 gram) med noen kg over 60 kg.


ADI grensen skal være en trygg grense mtp. inntak og helseskade (ofte er det faren for kreft mange er bekymret for). Aspartam og Acesulfam K er ofte brukt sammen som søtningsmidler. Selv om det er ikke er noen kunnskap om mulige uheldige interaksjoner (uheldig påvirkninger) mellom disse kunstige søtningsstoffer, regner en med at grensene for begge sammen er trygge.


I innholdsdeklarasjonen på energidrikker og cola står det ikke hvor stort innholdet er av de kunstige søtningsmidlene, men det er sannsynlig at produsentene følger anbefalingene fra de amerikanske (FDA) og europeiske ernæringsmyndigheter (EFSA).


Pepsi Max er en populær drikk som har søtningstoffene aspartam og acesulfam K. Der er ikke anført mengde. Det er imidlertid slik at en person på 60 – 70 kg kan drikke 4 – 5 liter Pepsi Max i døgnet før en når grensen for anbefalt inntak som en ikke bør overskride over lang tid. Det finnes en del storforbrukere av sukkerfri coladrikker som kan nå denne grensen.Pepsi Max er ingen energidrikk. Koffeininnholdet er relativt lavt i forhold til energidrikker. Her er den nevnt som kilde til søtningsstoffet aspartam (og acesulfam K). Dosen er giften er et begrep som sier noe om alt er giftig om dosen er stor nok, selv vann. Pepsi Max er populært og her er det faktisk billigere enn melk. Det er en del som drikker 4-5 liter, og da når de øvre anbefalte dagsdose av aspartam. Hvis de da får i seg aspartam i andre "slankeprodukter" kan det bli uheldig mye. Aspartam i energidrikker er godt innenfor grensen selv om du skulle inntak 2-3 bokser daglig.


RED-S (Relative Energy Deficiency in Sport eller relativ energimangel i idrett) er et nytt begrep som har dukket opp. Dette kan føre til helseproblemer og nedsatt ytelse i idrett, spesielt på høyt nivå med mye trening og dårlig inntak av energi i form av karbohydrater. Det skyldes at energiinttaket eller kaloriinntaket er langt under det som kroppen trenger ved mye treningsaktivitet. 

Det foreligger økende bruk av energidrikker hos mange og hvis inntaket er spesielt de kalori- eller energifattige energidrikken kan problemet oppstå. 

Symptomer som kan oppstå ved RED-S er svekket muskelfunksjon, mageproblemer (smerter og oppblåsthet), lave jernnivå som kan gi redusert oksygenopptak, hormonelle forstyrrelser med manglende menstruasjon og impotens, søvnproblemer og depresjonstendens, hjerterytmeforstyrrelser, og hos barn og unge redusert vekst og utvikling. 

Dette gjelder ved relativt hyppig og langvarig trening. Ved kortere treningsperioder og balansert næringsinntak vil dette ikke oppstå.KOFFEIN


Koffein er det virksomme stoffet iblant annet kaffe,te, cola og energidrikker. I energidrikker som i de andre drikker sannsynlig det eneste som gir rask virkning (og følelse av energi).


Maks. dose tillatt er 32 mg/100 ml og det har alle energidrikker (noen har 30 mg/100 ml), men hver enhet kan være vanligvis 330 og 500 ml. Dvs. en boks gir ca. 105 mg til 160 mg.


En kopp kaffe har svært variabelt innhold av koffein avhengig av styrke, men generelt kan en si ca. 40 – 70 mg/100 ml. En kopp er gjerne på 200 ml, dvs 80 -140 mg. Expresso er ofte lite kvanta (40 ml), men kan inneholde ca 250 mg/100 ml.


Cola; Pepsi Max inneholder 12 mg/100 ml, dvs 120 mg/liter. Og Coca cola 10 mg/100 ml. Her er koffein angivelig tilsatt mye for smakens del.


Dagsdose; FHI anbefaler at vi ikke må få i oss mer enn 400 mg koffein daglig (voksen person). Det er varierende toleranse fra person til person og avhengig hvor vant du er til å drikke koffeinholdige drikker.


Virkningen til koffein er at det stimulerer hjerneaktiviteten, redusere trøtthetsfølelse og hemmer søvn. Øker nerveaktivitet med redusert reaksjonstid. Pulsen (hjerterytmen) øker og pusten går raskere. Koffein gjør at hjertets blodårer utvides (bedre blodfordeling til hjertet). Også andre blodkar utvides. Dette kan være gunstig ved mange fysiske aktiviteter, men også i situasjoner hvor en må være årvåken. Det samme skjer ved angst.

Koffein er ikke vurdert til å være et dopingmiddel

Koffein har en vanndrivende effekt pga økt urinproduksjon.


Koffein kan gjerne i kombinasjon med andre medikamenter brukes som smertestillende og febernedsettende. (Fenazon-Koffein inneholder 100 mg koffein pr. tablett). Det kan virke gunstige ved migrene (får blodårene til hjernen til å trekke seg sammen, og kan motvirke den raske endring i blodkardiameter som en antar kan forklare smerter ved migrene – initial utvidelse av blodkarene og deretter kraftig sammentrekning som stimulerer smertefibre i karveggen mm.)


Bivirkninger: Symptomer kan ved stort inntak eller hvis du er følsom for effekten av koffein være hjertebank, rastløshet, nervøsitet, skjelvinger, kvalme og hodepine.


Kjemi: Koffein er et purin og tilhører en kjemisk stoffgruppe kalt metylxantiner. Kjemisk formel er C8H10N4O2. Lignende stoffer finnes spesielt te, teofyllin og spesielt i kakao, teobromin.


Virketid: Koffein tas opp fra tarmen vanligvis relativt raskt og når maksimalt nivå ca. 30 -45 minutter etter inntak. Virketiden er lang pga. såkalt lang halveringstid (t½), dvs. tiden det tar til nivået i blodet er halvert. Halveringstiden er på ca. 3-5 timer. Dette er noe av forklaringen på at koffein ikke bør tas inn for seint på dagen hvis innsovningen ikke skal forstyrres.


Omsetningen (nedbrytning) av koffein skjer i leveren. Det er avhengig av et enzym som kalles Cytokrom P450 1A2 (CYP1A2). Koffein omdannes til teofyllin, teobromin og paraxantin.


Teofyllin; virker lignende som koffein og stimulerer hjernen og nervesystemet, samt hjertet med økt puls. Det har vært brukt i behandling av astmaanfall og KOLS pga det virker på muskulaturen (glatt muskulatur) i luftveiene slik at disse utvider seg og pusten går lettere. Det utvider også blodkar. Det har en vanndrivende effekt. Halveringstiden er på 4 – 9 timer, dvs svært lang virketid.


Teobromin; virker stimulerende slik som koffein. Halveringstiden er 6 – 10 timer.


Paraxantin; virker også stimulerende, men har noen andre effekter enn koffein, teofyllin og teobromin. Halveringstiden er 3-4 timer.


Samlet kan du se at effekten av koffein og dets nedbrytningsprodukter (metabolitter) kan vare i minst et halvt døgn, spesielt for de som er følsomme for disse stoffer.


Hjertebank og følelser:

Hjertebank og følelse av å være oppkvikket er noe som kan oppleves som en «vanlig virkning». Det kan passe bra under fysisk aktivitet, men når kroppen er i ro uten spesiell aktivitet vil kroppen raskt kunne oppfatte dette som uro og angst.

I en artikkel i Tidsskriftet for DNLF (nr.10 2023) er overskriften «Kan hjertet trigge følelser». Her omhandles studier som forsøker å vise om rask hjerteaktivitet (høy puls) vil utløse følelser (f.eks angst). Det konkluderes med at «klinisk og eksperimentelt er det bare den måtelig sammenheng mellom perifert utløste fysiologiske endringer (f. eks rask puls) og subjektive symptomer med atferdsendringer (f.eks angstatferd)». Det er imidlertid forskjell på folk hvordan reaksjonen vil være hvis hjerteaktiviteten plutselig øker uten noen åpenbar forklaring.


Der er ulike reaksjoner og følsomhet for koffein. Enzymet CYP 1A2 får økt effektivitet ved røyking og bruk av visse epilepsimedisiner. Det fil raskere nedbrytning av koffein og dets nedbrytningsprodukter.

Hormonet østrogen som bl.a. inntas i P-piller og i noen piller som brukes ved overgangsalder reduserer hastigheten på CYP1A2 og dermed blir effekten av koffein mer langvarig.


Ved jevnlig bruk av koffeinholdige drikker vil brå slutt av bruken gi abstinenssymptomer med uro og angst, men det er sjelden alvorlig og går over i løpet av noen døgn.


Store doser (> 1 gram) koffein kan gi kramper og forvirring. Dødelig dose sies å være 5 -10 gram og det tilsvarer 30 – 60 halvliters bokser med energidrikk. Før noen har klart å komme så langt vil de nok være overveldet av uro og angst.Koffein i en kopp kaffe (filterkaffe) er 40 mg/100 ml, dvs en kopp 200 ml gir 80 mg koffein. Energidrikker inneholder stort sett 32 mg/100 ml og gir 160 mg koffein når du drikker 500 ml. Cola inkl. Pepsi max inneholder 10 mg /100 ml og gir hvis du drikker 1,5 liter flaske 150 mg koffein. Det er koffeinet som gir "energien" og du vil komme billigst ut ved å drikke kaffe.Ginseng har en oppkvikkende og stimulerende effekt. Det finnes bare i enkelte energidrikker og kan mulig bidra til en liten tilleggseffekt. Ved kjøp av ginseng er det ofte du ikke får ekte ginseng.

GINSENG (PANAX)


Ginseng finnes i noen energidrikker.

Ordet ginseng er kinesisk og betyr menneskerot (fordi roten kan ligne en menneskekropp) og panax er navn på plantegruppe og kommer fra gresk pan = alt og axos = medisin. Ginseng er brukt omfattende innen folkemedisinen. Ginsengroten inneholder spesielt ginsenoider (saponiner), men også stivelse (karbohydrat), B-vitaminer og pektin.


Ginseng som kosttilskudd virker styrkende og gjør deg mer opplagt, og det er dette som gjør at det tilsettes i noen energidrikker. Mengden som er i drikkene mtp effekt er vanskelig å si noe om.


Ginsenoider som er det mest aktive stoffet i ginseng. Det hører til en gruppe kjemiske stoffer som kalles steroidglukosider og triterpensaponiner. Det er dette som har vært brukt i såkalt tradisjonell medisin i mange hundreår. Resultater av vitenskapelig undersøkelse har ikke avklart helt de biologiske effektene av de aktive stoffer i ginseng og hvilke gunstige helseeffekter det kan ha, men det skal ha noe uspesifikke effekter på hukommelse, motvirke tretthet og noen av symptomene ved overgangsalder.


Vanlig dose antas å være 200 – 600 mg ekstrakt daglig (tilsvarer 0,5 – 2,0 gram tørket ginsengrot). Innhold i Monster energidrikker er 80 mg ginsengrot-ekstrakt, dvs 400 mg pr 500 ml

En viss oppkvikkende effekt kan dette ha, men fortsatt er det sannsynlig at det er koffeinet som er hoved virkestoffet i energidrikker.


Bivirkninger av ginseng er sparsom ved kortvarig bruk, men ved stort og langvarig bruk gi søvnvansker, uro og angst, svimmelhet, diare, redusert matlyst, høyt blodtrykk, smerter i brystene og noen kan få utslett. Ved overdose av ginseng kan det oppstå munntørrhet, urolighet, irritabilitet, kvalme og diare, feber, hjertebank mm.

HVEM BØR IKKE DRIKKE ENERGIDRIKK /ADVARSLER;


Det er anbefaling om at barn, gravide og personer som ammer ikke bør drikke energidrikker.

I tillegg er det anbefalt at energidrikker ikke bør inntas av koffeinømfintlige personer (det er nok ikke sikkert at det er mange som er klar over at de er følsomme for koffein)

På Cult står det at «bør ikke drikkes før leggetid»


Anbefalt aldersgrense 14 år (TRST).

Nå er det satt 14 år som grense for å kjøpe energidrikker. Butikkene skal ha kontrollmekanismer for dette.


Rådet som gis på enkelte drikker:


Konsumeres ansvarlig som del av et balansert kosthold og sunn livsstil. Moderat forbruk blir ofte anbefalt.

«Et variert og balansert kosthold og en sunn livsstil anbefales for en god helse»

På PRIME hydration står det; «Det er viktig med et variert og balansert kosthold og en sunn livsstil.

Dermed prøver produsentene å fremstå som om de bryr seg om deg som forbruker at du skal leve med en sunn livsstil.


FOR HVEM ER ENERGIDRIKKENE beregnet for ifølge produsentene; Red BULL; «Verdsatt verden over av toppidrettsutøvere, studenter, ambisiøse forretningsfolk og under lange kjøreturer.

Kvikker opp kropp og sinn

Niacin og vitamin B6 bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, samt normal energiomsetning. (Red Bull red edition).

Vitamin B6 og B12 bidrar til å redusere tretthet og utmattelse.


FORBRUK; Moderat forbruk eller inntak anbefales

NOCCO anbefales max 2 bokser /døgn (hver boks 330 ml)

TRST: Drikk ikke mer enn 2 bokser pr. dag (hver boks 500 ml)


ANDRE LIVSSTILSRÅD: se over.Når det gjelder å fremheve egenskaper ved energidrikker drar en gjerne opp noe historier fra tidligere tider. Selv navnene er enkle men gir en slags følelse av at dette er noe som virker; Burn, Battery, Monster og Cult. Red Bull gir deg også vinger, kanskje får vi snart se flygende røde okser. Det er en ganske god ide å kalle energidrikken TRST (tørst) og enda bedre bare Boks.ALTERNATIV:


1 pose kaffe 250 gram gir ca. 4 liter kaffe og koster ca. kr.50.- Kaffekopp (stor) er på 200 ml, dvs ca. kr. 2,50 pr. kopp selvlaget kaffe.

1 boks vitaminbjørner koster ca. kr. 110.- og inneholder 60 vitaminbjørner. Disse gir hver 50% av det anbefalte dagsbehovet av de viktigste B-vitaminer. Ca. kr. 2,00 pr «bjørn»


Andre alternativ:


Koffein og B-vitaminer er populært å tilsette i ulike produkter og selge som noe du trenger når du har behov for «ekstra energi» og bedre prestasjonen. Eller som navn på produktene kan tyde på (lade opp eller laste opp):

RECHARGE er tabletter som inneholder koffein 37,5 mg pr tablett og 8 forskjellige B-vitaminer i doser på 50% av anbefalt dagsdose. Det anbefales inntak på 2 tabletter daglig og det vil tilsvare koffein svarende til 1-2 kopper kaffe eller ca 250 ml energidrikke. 1 tablett koster ca. kr. 2,50 – 3,00 (20 tabletter i en boks)


Det finnes proteinbarer med koffein, f.eks Fuel Legends Chocolate proteinbar 55 gram med innhold på 55 mg koffein og med 20 gram protein og 857 kJ (205 kcal). Den energimengden denne baren inneholder er 4-5 ganger det du finner i energidrikk med energi (dvs. ikke sukkerfri.) Her er det ikke noe vitaminer. Den gir omtrent koffein svarende til mindre enn 1 kopp kaffe eller ca. 150 ml energidrikk

Disse produktene kan en klare seg godt uten med et godt næringsrikt kosthold og kaffe. Men de kan jo brukes i et nødstilfelle.Hvis du må ha i deg koffein for å  prestere kan en eller to kopper kaffe og eventuelt vitamin B tilskudd kan erstatte energidrikker til en langt rimeligere pris. 

Koffein er populært og blir tilsatt sammen ofte med b-vitaminer i produkter for å deg til "energi" til å komme deg gjennom dagen, kjøreturen, treningen. Trening skal normalt gi deg en oppkvikkende følelse, hvis ikke tar du kanskje ikke nok i eller holder på lenge nok.


TANNHELSE:

Det er som nevnt stort forbruk av energidrikker og forbruket er stadig økende. Over 40 % av barn og unge drakk energidrikk ukentlig eller oftere har en undersøkelse fra 2022 vist (Forbrukerrådet). Hvert 4. barn i alderen 10 -12 år skal ha inntatt energidrikk minst ukentlig. Nå er det kommet en aldersgrense på 14 år fra 2023 som nok har redusert forbruket hos de yngste. Det er ikke slik at det betyr så mye om det drikkes sukkerfrie (karbohydratfrie) energidrikker fordi det er surhetsgraden på energidrikken som fører til skade på tenner. Det samme gjelder for brus.


KONKLUSJON


Energidrikker er kilde til koffein. Ginseng kan mulig bidra i liten grad i de energidrikker som har dette. Energidrikker er i noen tilfeller kilde til energi (inneholder sukker eller karbohydrater). Taurin og B-vitaminer mm. får vi normalt nok av i et allsidig kosthold, som du helst bør ha om du trener mye. Det som er tilsatt i energidrikker bidrar neppe til at du kvikkes mer opp, hvis ikke du har et såpass dårlig kosthold at du har mangeltilstander. Da er ikke energidrikker løsningen, men et balansert kosthold.


Koffein er et potent kjemisk stoff som hos mange gir bivirkninger. Plages du med angst og uro som ikke helt forstår, bør du vurdere å slutte med energidrikker (kaffe også for den del) for å se om du får det bedre – før du går til psykolog. Det er nok dessverre en del som er storforbrukere av energidrikker som helst ikke burde bruke disse eller burde redusere drastisk bruken (personer som har lav impulskontroll, psykiske problemer med angst mm.).


Energidrikker kan ha en nytte f.eks. hvis du har behov for økt årvåkenhet; skal kjøre langt, skal delta i krevende fysisk aktivitet eller langvarig aktivitet og må holde deg våken. Regelmessig bruk har for de fleste liten nytte og ikke minst er det relativt kostbart. Det er kostbar måte å innta koffein på og energidrikker er ikke viktig vitamintilskudd, det bør få i deg i et normalt godt kosthold. Treningen i seg selv virker oppkvikkende. En eller to kopper kaffe kan ha samme nytte som en boks energidrikk om du trenger stimulans. Virkning og bivirkning er imidlertid den samme uansett kilde til koffein.


Denne artikkelen ble skrevet i løpet av sommeren og høsten 2023. Avsluttet dato 20.09.23Vedlegg 1* TAURIN;


Dyrestudier kan tyde på at tilskudd av taurin kan forlenge levetiden og det som er like viktig bevare helsetilstanden med økende alder. Det skal være en viss sammenheng mellom konsentrasjonen av taurin i blodet og helsetilstand. I en studie ble mus gitt tilskudd av taurin og de musene som fikk ekstra taurin økt levetiden med 10-12 % og i tillegg hadde de bedre helse. Undersøkelse av underliggende mekanismer viste at taurin reduserte cellulær senesens (aldring av cellene), beskyttet mot telomerase-mangel (dette er endestykker på arvestoffene som er viktig for at arvestoffet kan fortsette å dele seg), undertrykte mitokondriell dysfunksjon (mikondriene er cellenes kraftstasjoner og produserer energi), minsket DNA-skader (DNA kjeder er arvestoffet) og begrenset inflammasjon (betennelse bidrar til skade på kroppen).

Hos eldre med lav konsentrasjon av taurin har en sett dårligere helse med fedme, høyt blodtrykk, betennelser i kroppen og andre aldersrelaterte sykdommer. Det er påvist at fysisk aktivitet økte konsentrasjonen av taurin, og det kan forklare hvorfor fysisk aktivitet virker gunstig inn mot aldring.

Men aldringsprosessen har multifaktoriell årsak, dvs. det der mange faktorer som bidrar, ikke bare taurin.


Vedlegg 2*; Innhold B-vitaminer i ulike energidrikker.


Niacin(B3); 1,9 mg (12%). 4,0 mg (25%) TRST. 4,5 mg (28%) Burn. 6,4 mg (40%) Red Bull, Explo og Boks. 7,2 mg (45%) Powerking. 8,0 mg (50%) Monster + Battery + Cult.

Pantotensyre (B5); 1,0 mg (17%) TRST. (1,7 mg (28%) Burn. 2 mg (33%) Red Bull, Explo, Move, Powerking, Monster, Battery, Cult og Boks

Pyridoxin (B6); 0,2 mg (14%) Red Bull, Explo, Move, Cult og Boks.  0,21 mg (15%) NOCCO 0,3 mg (21%) Powerking. 0,40 mg (28%) Battery. 0,45 mg (32%) Monster. 0,47 mg (34%) TRST.

Kobalamin (B12); 0,38 mcg (15% ) NOCCO. 0,4 mcg (16 %) Red Bull, Explo, Move, Powerking og Boks.  0,7 mcg (28%) Burn.  1,0 mcg (40%) Battery TRST. 2,0 mcg (80%) Monster, Cult

Red bull Red og Tørst inneholder også riboflavin (B2) som et fargestoff (mengde ikke angitt)

Monster energy+juice+ Monster energy + Monster enery nitro inneholder riboflavin (B2) istedenfor B5. Innholdet av B2 er 0,7 mg (50%)

NOCCO inneholder 4 B-vitaminer; B3, B6 og B7(biotin) 7,5mcg (15%), B9 (folin) 15 mcg (8%)

Prime hydration inneholder bare 2 B vitaminer (B6 og B12), men er ikke regnet som en energidrikk.


Vedlegg 3*;Om B-VITAMINENE


B2 Riboflavin; Mangeltilstand ariboflavinose. Daglig behov 1,3 – 1,6 mg

Brukes som gult fargestoff (E101) i noen av energidrikkene. Kilder er animalsk næring inkludert meieriprodukter og i tillegg sopp. Mangeltilstand vil vise seg ved hudsprekker omkring nese og munnvikene. Sjelden mangeltilstand oppstår på vanlig kost.

Funksjon i kroppen som såkalt ko-enzym, dvs er nødvendig for visse reaksjoner skal forekomme, spesielt omsetning av næringsstoffer som gir energi. Dette er sannsynlig grunnlaget for å hevde at kan bidra til å gi «energi».

B3 Niacin; (nikotinsyre og nikotinamid). Pellagra som har symptomer med eksem (dermatitt), diare (betennelse i tarmslimhinnene) og kognitiv svikt (hukommelseproblemer).  Daglig behov 12 mg (15-18 NE = niacin 15-18 mg)

Niacin blir omdannet ko-enzym (nødvendig bidrag for at kjemiske reaksjoner skal kunne foregå i kroppen i bl.a omsetning glukose (druesukker), aminosyrer (byggesteiner for proteiner) og fett, dvs for energiomsetning i kroppen.

Kilder er animalsk og vegetabilsk føde. Mangeltilstand er lite sannsynlig.

Tryptofan er en aminosyre som omdannes til niacin

B5 – pantotensyre;  Hud- og hårproblemer og nervefunksjonsproblemer.

Dagsbehov ca. 6 mg.

Inngår i ko-enzym A som helt nødvendig for omsetning av alle næringstoffer (karbohydrater, proteiner og fett). Høyest innhold i animalsk næring og korn, men også i frukt og grønnsaker. Det er så vanlig at mangeltilstand ikke forekommer.

B6 – Pyridoxin; mangeltilstand gir kramper og hos voksne depresjon. Døgndose 1,1 mg. Det er flere stoffer inkludert pyridoxin, derfor brukes gjerne bare B6. Er viktig for omsetning av aminosyrer. Kostmangel sees sjelden Det finnes i animalsk føde og kornvarer. Det er nødvendig for energiomsetningen i kroppen.

B7- Biotin; bidrar til enzymer som har med forbrenning av karbohydrater, produksjon av fettsyrer og glukoneogenese (dannelse av glukose) og derfor viktig for omsetning av karbohydrater, aminosyrer og fettsyrer. Daglig behov 30 mikrogram. Mangeltilstand ikke anført.

B9 – Folat; Mangelsykdom gir anemi (megaloblastisk), og ved mangel under svangerskap; ryggmargsbrokk hos foster. Dagsbehov 320 mikrogram (mann 19 – 30 år). Gode kilder er grønnsaker, belgvekster, sitrusfrukter, bær og grove kornvarer. Hovedfunksjon er overføring av en karbonenheter i en rekke kjemisk reaksjoner bl.a i aminosyreomsetningen og produksjon puriner /pyrimediner som bygger opp arvestoffet (DNA) og produksjonssystemet (RNA)for proteiner.

Folat er viktig å få dekt hos kvinner som skal ha barn og det anbefales tilskudd på 400 mikrogram før svangerskap og i de 3 første måneder av svangerskap.

 

B12 – kobalamin; Mangel fører til anemi (megaloblast). Døgndose 2 mikrogram. Dette er en gruppe vitaminer (koboltholdig). Produsere bare i enkelte mikroorganismer, inkludert noen som lever i tarmen. Viktigste kilde er kjøtt (lam og storfe), innmat, egg, fisk, skalldyr og melkeprodukter.

Vitamin B12 er nødvendig sammen med folin for dannelse av arvestoffet (DNA). Mangel gir anemi og skader på nervesystemet.

Opptaket av vit B12 er avhengig av Intrinsic faktor som dannes og skilles ut i magesekken. Hos de som har fjernet magesekk og en del eldre kan produksjonen bli lav og store doser pr.os eller injeksjoner kan bli nødvendig.


Vedlegg 4*ENERGIINNHOLD i ENERGIDRIKKER:


Innhold av energi i energidrikker med karbohydrat (sukker) er f.eks: 195 – 191 kJ (46-45 kcal) pr. 100 ml i Red Bull.  184kJ (43 kcal) i Powerking.  177 kJ (42 kcal) i Monster og 198 kJ (47 kcal) i Monster energy nitro.  203 kJ (48 kcal) i Burn Fruit Punch og 215 kJ (51 kcal) i Burn Energy Mango.  242 kJ (57 kcal) i Battery blue.   200 kJ (47 kcal) i TRST.  194 kJ (46 kcal) i Cult Energy drink

Lav-kalorivarianter (sukkerfri):

18 kJ (4 kcal) pr. 100 ml i Boks Energy

14 kJ (3 kcal) pr. 100 ml i NOCCO (No Carbs Company)

13 kJ (3 kcal) i EXPLO

12 kJ (3 kcal) i Move , Monster Zero sugar

9-10 kJ (2 kcal) i Monster energy Ultra Gold og Ultra

(17 kJ (4 kcal) i Prime Hydration)KILDER;


Diverse lærebøker om ernæring. Store Norske Leksikon. Hjemmesiden til Mattilsynet. Nhi.no. Innhold i de utvalgte energidrikker som er nevnt. Kilder er også oppgitt i teksten.

Produkter er nevnt, men jeg har ikke noe tilknytning til noen av produsentene av produktene som er nevnt. Tvert imot har jeg kjøpt inn på egen regning et utvalg av energidrikker som sannsynlig vil dekke mitt behov i mange år fremover.