DETOX

Her ser en noe av det svimlende utvalg av detox-kurer. Bortkastet penger å kjøpe

Her ser en noe av det svimlende utvalg av detox-kurer. Bortkastet penger å kjøpe

HVA BETYR DETOX;

Detox er forkortning for detoksifisering (kommer fra toksin som betyr gift) og har opprinnelig hatt betydningen avrusning. Det er betegnelsen på prosessen kroppen gjennomfører for å kvitte seg med “giftstoffer” gjerne etter langvarig påvirkning av giftstoffer som alkohol og andre rusmidler, legemidler og andre giftige avfallsstoffer som kroppen har tatt opp.

Detoksifisering er en medisinsk behandling for pasienter med alvorlig rusmiddelavhengighet eller medikamentavhengighet, men etterhvert har begrepet “detox” fått en mer omfattende betydning i alternative behandlingsformer som skal “rense” kroppen for avfallsstoffer.  I følge Wickipedia skal professor Edzard Ernst ved Universitetet i Exeter ha uttalt at detox begrepet har blitt “kapret av entreprenører, kvakksalvere og sjarlataner” som selger falske behandlingsformer. Mange av disse behandlingsformer har aldri blitt dokumentert å ha noe effekt.

KROPPENS HÅNDTERING AV GIFTSTOFF: 

Kroppen har egen evne til å kvitte seg med toksiner(giftstoffer) og avfallsstoffer ved hjelp av leveren, nyrer , gjennom tarm og i svært liten grad gjennom hud (ved svette).

Sitat;(Curiosity Staff (2016) Detox Products Are Nothing But A Sham Curiosity, October 3, 2016.)” If your body actually contained all the built-up toxins that marketers mention in commercials and promotions, you'd be in need of immediate medical attention. Or dead.” Oversatt;  “hvis kroppen virkelig inneholder alle de akkumulerte (opphopende) giftstoffer som markedsførere/selgere nevner i reklamene , ville du ha behov for øyeblikkelig medisinsk hjelp. Eller du hadde vært død”

Leveren er viktig for nedbrytning av kjemiske forbindelser som kommer inn i kroppen. Immunsystemet kan hemme visse fremmedstoffer. Videre vil “giftstoffer” eller det kroppen ikke trenger skilles ut gjennom tarm (avføring), nyrer (urin) og noe gjennom utpust og hud (ved svette). Noen ganger kan de lagres i fettvev, men ingen detox-kur har dokumentert at de fjerner disse stoffer.

BEHOV FOR DETOX ?;

Detox behandling er “big business” uten noen form for vitenskapelig dokumentert effekt. Detox- kurer og -behandling innen alternative behandlingsformer baserer seg på at kroppen akkumulerer (samler opp) giftstoffer (toksiner) som den ikke kan klare å kvitte seg med. Hvilke giftstoffer dette er, gis det aldri noe svar på. Likevel er der en behandling. Behandlingene påstås ofte å bidra direkte til utskillelse av “giftstoffer” eller stimulerer kroppens eget system for å kvitte seg med giftstoffer som  f.eks leveren (påvirker leverfunksjonen). Hvordan virkningsmekanismen egentlig er gis det ikke svar på. Utvalget av behandlingsformer er svært omfattende (helt uoversiktlig). Firma som selger disse har store ressurser til bruk på reklame og promotering. Ofte brukes bloggere (influensere) som ikke har noe faglig bakgrunn for å vurdere produktene, men de når ofte mange. Det formidles på en måte som kan få de fleste til å ønske å ta en detox kur for å bli kvitt avfallsstoffer som kan ha hopet seg opp i kroppen - for sikkerhets skyld. Den kan jo ikke skade kan en tenke, men spørsmålet er da om det virker. Egentlig har du ikke behov for det. Noen ganger kan det faktisk skade.

Pseudovitenskap kalles det som blir brukt til å dokumentere virkning av detox-kurer. Pseudo betyr falsk eller uekte. 

Svaret på overskiften på avsnittet; behov for detox? NEI 

Her er reklame fra helsekostbutikk som da har

Her er reklame fra helsekostbutikk som da har "rense-te"

HVEM ER DETOX KURER BEREGNET FOR - ALLE ?

Når er det så kroppen gir signaler om at en behandling er nødvendig? 

Her følger en liste av symptomer som skal tyde på at du har for mange giftstoffer i kroppen; (NB! Dette må du ikke bli villedet av); 

Som det fremgår i et innlegg som er reklame for detox produkter; “Ofte så sender kroppen tegn på at den trenger en pause, men dette er ofte tegn vi overser. Mange kjenner heller ikke til tegnene de skal se etter når de bør ta en detox kur” …… “en god detox kur vil gi mer energi, leverfunksjon og vektkontroll”  (min anmerkning; Dette er påstander som det ikke finnes belegg for vitenskapelig).

Her følger en del av de vanlige symptomer som firma som selger detox-kurer (flere kurer slik det blir jo vanskelig å velge) mener du bør være observant på;

(mine anmerkninger er anført i parentes)

hvit eller gult belegg på tungen ofte sammen med dårlig ånde (det er ikke uvanlig)

kroppen samler på vann og tett nese

økt magefett (skyldes for stort inntak av næring og ikke giftstoffer)

cravings (det er trang til spesiell næring, ofte salt) og problemer med blodsukker

problemer med galleblære (hvordan kjenner en det?)

oppblåst mage

hetetokter sammen med overdreven svetting

sliter med å gå ned i vekt (hvem har ikke problem med det?)

akne (kviser), rosacea (hudsykdom ofte lokalisert i ansikt) og kløe (ved leversvikt kan det oppstå kløe, men da er en alvorlig syk)

utmattende følelse som kommer spesielt om morgenen (det vil nok mange kunne si de har)

humørsvingninger (hvem har ikke det iblant?)

autoimmunitet (det er tilstander hvor kroppen reagerer “på seg selv” som revmatiske sykdommer mm.)

sensitiv mot kjemiske substanser sånn som parfyme eller reaksjoner på alkohol (hvilke reaksjon på alkohol?)

søvnløshet ofte tidlig om morgenen rundt 01 - 04. 

Hvem vil etter denne listen ikke være kandidat for detox-kur en eller annen gang eller kanskje svært ofte. Det anføres at det i alle fall er på tide med detox-kur hvis du har 4 eller flere av disse plager nevnt ovenfor. “For at leveren skal få hvile”. Noen av disse plager er livsstilsrelatert og kan ikke detoksifiseres. Hvilke giftstoffer det er snakk om, det får vi ikke vite. Det skal store mengder giftstoffer til for at leveren ikke vil klare å ta unna “giftstoffer” og vil trenge “hvile”. 

Mange hevder at legene ofte er for liberale med å skrive ut eller å anbefale piller eller medisiner, men dette blir overgått av firma som selger alternative preparater. Hvor greit hadde det ikke vært å kjøpt en pille (for alt som er ille) og slippe å gjøre noe annet aktivt for å bli kvitt plagene eller helseproblemer. Sykdomstilstander som har med autoimmunitet å gjøre vil nok kunne trenge medisinsk behandling. Det samme med akne og rosacea. Øvrige (helse)plager som er nevnt vil nok ikke fjernes ved detox-kurer

Hentet fra Instagram. Plasteret blir misfasrget etter noen dager, ikke av

Hentet fra Instagram. Plasteret blir misfasrget etter noen dager, ikke av "giftstoffer" fra kroppen, men sannsynlig pga fotsvette reagerer med stoffer i plasteret

HVA KAN EN DETOX KUR VÆRE?

Urter mm; grønn te, tranebær, ekstrakt fra svarthyll, bjørk, fenikkel, artisjokk, sintronjuice, koriander og nori tang - listen er uendelig.

Eksempel på innholdsdeklarasjonen; “Hver kapsel inneholder veltestede naturlige ingredienser som tilfører rikelig med næring til kroppen for en rask og praktisk rensing.” Mer informasjon er det vanskelig å finne ut av. Kan du tro på dette? 

Kambo er en detox behandling hvor gift fra en frosk i Amazonas påføres ett stikkpunkt i huden. Dette fører til kraftig uvelfølelse med svetting og oppkast og diare. Dette blir da sagt å rense kroppen slik at helspelager som angst og depresjon mm. vil bedres og du vil få en opplevelse av et en bedre helsetilstand. Der er selvutnevnte "profeter" som forherliger denne behandlingen. Svært spekulativ og kan være farlig. 

Aktivt kull kan brukes ved akutte forgiftninger som et middel som hemmer opptak av giftstoffer. Det er ikke anvendelig for å hindre opptak av giftstoffer i det daglige. Det vil kunne hemme opptak av andre viktige næringsstoffer

Avføringsmidler og klysterbehandling (tarmskylling, colon hydroterapi, tarmrensning); Metoden har ingen medisinsk dokumentasjon, men tarmskylling har vært brukt fra tidligere tider. Ideen er at en skyller ut giftstoffer som er i tykktarmen og dermed blir en kvitt mageproblemer. Det loves både mer energi og balanse i tarmen, men forklaringen på denne effekten er ikke dokumenterbar. Oppnår en slik effekt? Metoden kan innebære risiko for skade av tarmen.

Sauna ; spesielt infrarød sauna. Økt svetting knyttes til renselse av kroppen (les om BADSTU)

Massasje ; forklares ved at massasjen øker blod- og lymfesirkulasjonen

Yoga; visse teknikker skal ha en rensende evne på kroppen, men det er sannsynligvis mer på det mentale (tankemessige) plan. 

Faste brukes ofte i religiøs sammenheng for “renselse” av kroppen på det åndelig plan. Faste har også blitt en del av slankekurer. Faste fører til at kroppen går over fra å bruke sukker som energikilde til ketoner (nedbryting bl.a. av fett), men dette er ikke noe måte å fjerne “giftstoffer” fra kroppen på. Rikelig med vann skal ved faste bidra til å tynne ut giftstoffer og gjøre at de blir fjernet fra kroppen. Det øker urinmengden, men ikke utskillelse av giftstoffer. Det øker utskillelse av salter og mineraler kroppen har bruk for. Det er ikke målt økt utskillelse av f. eks kvikksølv, bly og DDT under faste.

Dietter som skal være rensende på kroppen, er kanskje ofte sunnere enn det en vanligvis tar inn. Du kan derfor føle deg vel på disse, hvis de ikke er for ekstreme når det gjelder hva de kan inneholde (ensidige). Detox effekt er tvilsom.

Fotbad; ingen dokumentert effekt, tvert imot er det vist at dette er fusk.

Det er også nå lansert et plaster som etter noe tid under foten blir svart på siden mot huden. Dette skal da være giftstoffer fra kroppen som er fanget opp. Det kan ikke være mulig.Fusk.

Gjørmebad skal være knyttet til renselse av kroppen i folkemedisinen, men har ikke noe dokumentasjon på virkning. 

Aromaterapi; reklameres det for skal ha en rensende effekt på kroppen. Hvordan det skjer vites ikke, men det påstås uten begrunnelse. Velvære kan det gi, men ikke fordi kroppen blir renset for “giftstoffer”. Velvære kan jo være godt å føle noen ganger

Kopping består i skape undertrykk i en glasskopp som settes på huden. Det skal øke sirkulasjonen i huden og det har vært antatt at det også øker sirkulasjonen i underliggende muskulatur og dermed bedrer restitusjon. Her som i andre sammenhenger knyttes den økte blodsirkulasjonen opp mot at det bidrar til å fjerne avfallsstoffer. Dette er det ikke noe dokumentasjon for. Kopping fører til blåmerker på huden (vanligvis brukt på rygg).

Varmebehandling virker som sauna med å øke svetting, men det gir ikke noe økt evne til å skille ut giftstoffer av betydning.

KONKLUSJON:

Detox er ingen snarvei til bedre helse. Uansett hvor mye det sies i reklamen om virkning er det sannsynlig ikke dokumentert. Du kaster bort penger. 

Kroppen har heldigvis en god evne til å kvitte seg med avfallstoffer hvis ikke inntaket av “giftstoffer” er stort.

Sunt kosthold og trening er det som kan holde kroppen frisk og fri for “toksiner”. Dessverre ingen rask vidunderkur som kan kjøpes for å få god helse.

KILDER; kan oppgis om ønskelig 

Del denne siden