TESTOSTERON TILSKUDD?

TESTOSTERON

Testosteronproduksjonen avtar med alderen og mange eldre menn har verdier som er under det som er vurdert til å være «normalområdet» (referanseområdet ved måling av testosteron i blod). Det blir ofte snakket om mannens overgangsalder relatert til testosteronmangel, men i hvilken alder dette skjer, i motsetning til hos kvinner, er svært variabelt og avhengig av livsstilforhold. Testosteronnivået kan begynne å falle allerede fra 40 år alder.

Kvinner trenger også testosteron, men i langt mindre mengder enn hos menn.

Mangel på testosteron

Lav seksuell lyst og ereksjonssvikt, samt lav sædproduksjon.

Tap av muskelmasse (svekket muskelkraft) og økt kroppsfett med brystvekst (gynekomasti) og buk-fedme. Redusert benmasse kan være ett resultat.

Tap av hår i ansikt (skjegg) og kropp, men tap av hår på hodet skyldes arvelige forhold, samt en effekt av mannlige kjønnshormon. Ved uttalt mangel av testosteron kan noen få bedre hodehårvekst.

Humørsvingninger som depresjonstendens, økt irritabilitet og konsentrasjonsvansker. Fatigue.

Hos kvinner vil testosteronmangel nedsette seksuallysten

Tilskudd av testosteron:

Studie fra 2016 (N.E.Journal of Med.) Testosterontilskudd til menn over 65 år. Resultat; Testosterontilskudd kan kompensere fallende testosteronverdier i blodet  og kan bidra til å øke muskelmassen. Kan mulig redusere insulinresistens (som er årsak til type 2 diabetes)

Studien viste en betydelig (signifikant)bedring av seksualfunksjon (seksuell drift og erektil funksjon), men ingen bedring i fysisk funksjon (gangtest) eller vitalitet.

Tilskudd av testosteron øker testosteronnivået i blodet (og hemmer egenproduksjonen) og muskelmassen øker. Bedring av seksualfunksjon.

Bivirkninger av tilskudd; kan mulig ha uheldig effekt på hjerte-kar systemet og mulig øke risikoen for prostatakreft. (behandling ved prostatakreft er bl.a. kjemisk kastrering hvor testosteron produksjonen i kroppen hemmes)

Ved doping(bruk av store doser anabole steroider = testosteronlignende stoffer) kan det oppstå sterk økt seksuell lyst, aggresjon , depresjon og psykoser, sammen med massiv økning i muskelmasse inkludert hjertemuskulatur (det fører til forstørret hjerte, men samtidig redusert slagvolum og fare for hjertesvikt og annen hjertesykdom)

BEHANDLING ved mangeltilstand;

Livsstilsendring i form av FYSISK TRENING og VEKTREDUKSJON vil bedre testosteronnivået. Fysisk aktivitet ( minst 30 minutter daglig).

Tilstrekkelig SØVN er viktig for produksjonen av testosteron.

KOST

som kan bidra til økt testosteron (ved mangel): Vitamin D og sink er viktig. Begge disse kan tas som tilskudd, men gir lite virkning hvis du fra før har normale nivåer i blodet.

Stort inntak av sukker (lettfordøyelig sukker) antas å hemme testosteronproduksjon.

VITAMIN D:dette finnes i tran, lever, fet fisk inkl. tunafisk, eggeplomme ,bønner (produkter tilsatt vitamin D ). Vitamin D dannes i huden ved utsettelse for sollys.

Vitamin D er viktig for opptak og regulering av kalk(calsium) og magnesium og oppbygging av skjelettet. Viktig også for generell cellevekst. Usikkert hvordan koblingen mellom vitamin  D og testosteron er. Mulig viker det på kjemisk dannelse testosteron vs. østrogen. Mulig kan det bedre følsomheten  til mottakersteder på celler som produserer testosteron.

SINK tilskudd; i fjørkre og rødt kjøtt + andre kilder; bønner, nøtter , krabbe, hummer, østers  og fullkorn og bønner. Det er viktig å skille mellom kilder til sink i kosten og matvarer som inneholder mye sink (f.eks skalldyr og østers)

Sink er nødvendig for funksjonen til en rekke enzymer (kjemiske stoffer som bidrar til ulike funksjoner i kroppen) Sink inngår også i stoffer som har anti-oksidant effekt so har en beskyttende effekt på kroppen.

Sink tapes bl.a. i sæden

LAKRIS inneholder glycyrrhizinsyre (det er dette som gir lakrissmaken) som påvirker omsetning av hormoner i kroppen. Bl.a. hemmer det nedbrytning av cortisol i nyrene og dette fører til kraftig påvirkning bl.a på blodtrykket (høyt blodtrykk). Samtidig har studier vist at større inntak av dette stoffet (som er smakstilsetning i produkter med lakrissmak) senker nivået av testosteron i kroppen. Det vil føre til nedsatt seksualdrift. Så vis moderasjon i inntak av lakris.

TILSKUDD:

Det finnes såkalt naturpreparater; bl.a. Maxulin og T+.Dokumentasjon på virkning er ikke god.

Horny Goat Weed er en plante/urte som kan brukes i tilskudd. Det har navnet sitt pga. det ble observert at geiter som spiste dette ble spesielt virile.

Rosenrot Forte er ekstrakt av rosenrot som er ett generelt stimulerende middel, men om det øker testosteron er usikkert.

Medikamenter: Testosteron i plaster, krem, gel eller i sprøyteform finnes på resept. Da må det helt klart foreligge en mangeltilstand om dette skal skrives ut.

MITT RÅD: LIVSTILSTILTAK og KOSTHOLDSTILTAK er det mest fornuftige og gir klart bedre helse.

Ønsker du råd og veiledning så ta kontakt

Del denne siden