SEBOREISKE VORTER (latin;VERRUCA SEBORRHOICA).


Seboreiske vorter (senile vorter) er svært vanlig hos eldre personer, men kan oppstå fra ca. 40 års alder og blir hyppigere med høyere alder. Hudlidelsen betegnes ofte på engelsk for «old age warts» (senile vorter). De oppstår i aldrende hud. Det er en svært vanlig hudtilstand, men mengden av seboreiske vorter hos en person kan variere fra noen få til hundrevis.

 Bilde 1; Her ser du en enkelt seboreisk vorte med en diameter som en krone.

Bilde 2; Her ser en rikelig med seboreiske vorter lokalisert under bryst og på magen på en eldre kvinne.

Bilde 1; viser en lett brun seboreisk vorte, men lett hevelse over huden og noe ru. Bilde 2 viser flere seboreiske vorter med ulike farger og størrelser på brystkassen. Bilde 3; viser rikelig med vorter på rygg, som er en vanlig lokalisering

ÅRSAK:


Seboreiske vorter er svært vanlig. Det antas at 90% av personer over 60 år har en eller flere av dem. De kan bryte ut ved omkring 40 års alder, mer uvanlig hos yngre personer.

Navnet sier ikke noe om årsak eller lokalisering. Seboreisk eksem (hudlidelse med rødt, flassende, eksemlignende hudforandringer) er lokalisert til skalpen med ansiktet (spesielt omkring nesehuden og kinnhuden nært nesen, samt nedre del av panne), bryst og øvre del av rygg. De er heller ikke dannet fra sebasøse (talg-) kjertler, som er små kjertler i hårsekkene som produserer talg (sebum) som beskyter huden.

Årsaken til at de oppstår er ikke helt klart.

Arv kan være en mulig årsak i noen tilfeller. Da ser en gjerne mange vorter og fra yngre alder. Mye soleksponering med solskadet hud kan føre til at vorter oppstår. (solskadet hud er gjerne uregelmessig pigmentert, med flekkvis pigmentering og manglende pigmentering).

Seboreiske vorter kan oppstå etter solforbrenning av huden eller etter betennelse i huden (dermatitt). Mulig kan friksjon der hud ligger mot hud være årsak til at de oppstår i områder der hud ligger mot hud.

Seboreiske vorter kan oppstå i noen tilfeller som bivirkning ved bruk av visse typer sterke immunhemmende midler og krefthemmende medisiner.

I svært sjeldne tilfeller kan det komme utbrudd av seboreiske vorter på bakgrunn av malign (ondartet) sykdom. Denne tilstanden har fått navnet Leser-Trélat tegn. Dette er meget sjeldent tilstand med rask utvikling av seboreiske vorter.

Virus som årsak er ikke blitt påvist.

Seboreiske vorter utvikler seg ikke til hudkreft, men hudkreft (basalcelle- og plateepitelkreft, samt melanom) kan oppstå i eller inntil en seboreisk vorte (tenk på det hvis den klør, blør eller endrer farge).

En seboreisk vorte kan bli revet opp og blø ved at den henger seg opp i klær og hvis dette gjentar seg bør den fjernes selv om det ikke tyder på alvorlig hudsykdom.

Noen ganger kan seboreiske vorter spontant forsvinne, spesielt hvis der har vært en utløsende årsak som opphører, som f. eks medikamenter.

BEHANDLING:


Det er ikke nødvendig å fjerne seboreiske vorter, men mange synes de er kosmetisk lite greit å ha.

Det er flere metoder for å fjerne seboreiske vorter. Vortene sitter løst i huden og er derfor lett å fjerne.

Hvilke metode som brukes kan være avhengig av størrelse og mengde.


Enkelt vorter kan fjernes ved cryoterapi (frysing) eller radiofrekvens slyngebehandling (skjærer / skraper overfladisk i huden. Det er imidlertid langt enklere metoder å bruke for fjerning


Skraping med såkalt «skarp skje» er en vanlig og grei metode, spesielt ved svært mange vorter (det kan gjøres uten bedøvelse, og ofte vil vorten forsvinne med 1-2 drag av skjeen over den). Det blir et skrubbsår etter fjerning med kortvarig blødning. Det kan lurt å fjerne vortene på tidlig stadier. Hvis det oppleves ubehagelig å fjerne vortene kan bedøvende krem brukes, men de fleste klarer seg greit uten.

OBS! Ved fjerning av vortene bør ikke huden på noen måneder utsettes for sol, fordi da blir det gjerne økt pigmentering i sårtomtene etter vortene. Derfor ikke noe som bør fjernes rett før Sydenferien

Etter fjerning kommer ikke vortene tilbake, men nye kan oppstå hos etter ofte lengre tid hos de som har tendens til å få disse. Jeg har erfart at det kan ta flere år før det kommer nye hvis fjerningen har vært grundig (alle også de mindre fjernes).

Her er SKARP SKJE i ulike størrelser som er vanlig å bruke ved fjerning av seboreiske vorter. På de minste vortene kan det være nok med et eller to drag over vorten for at den skal forsvinne. Det vil svi litt, men bedøvelse (krem) er sjelden nødvendig. Å sette lokalbedøvelse med sprøyte vil være langt vondere (svir ofte sterkt). Behandlingen kan fastlegen vanligvis gjøre.

KONKLUSJON:


Seboreiske vorter er godartet hudforandringer som kan enkelt og rimelig fjernes hvis de oppleves å være et kosmetisk problem.


Ved spørsmål kan du ta kontakt (geiarvrah@gmail.com)